Актуално

На фокус

Наталия Маева: Подборът за ваксинация беше грешен, хронично болните са пренебрегнати

Наталия Маева: Подборът за ваксинация беше грешен, хронично болните са пренебрегнати

16.03.2021

Втори Фронт

1056


"Тук някакси неглижирахме най-голямата рискова група - на хронично болните. Беше направен много погрешен подбор, защото не е редно да избираш хора, подходящи за ваксинация по тяхната професия, а не по тяхното здравословно състояние. овид ни научи, че трябва да мислим за електронно здравеопазване. Това е големият проблем в момента". Това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ Наталия Маева, новият председател на Националната пациентска организация (НПО).

Имам критики към електронния регистър, защото той е направен така, че няма опция за отсяване на различните рискови групи, можеше да бъде взет опит от чужбина, категорична е Наталия Маева.

"Тук някакси неглижирахме най-голямата рискова група - на хронично болните. Беше направен много погрешен подбор, защото не е редно да избираш хора, подходящи за ваксинация по тяхната професия, а не по тяхното здравословно състояние", обясни тя.

Според Маева има огромен проблем и за хората, които са в листата на чакащи за трансплантация - по протокол, те трябва да бъдат ваксинирани.

Имаме възрастни хора, които нямат необходимите умения да се регистрират електронно в този регистър и ни подават сигнали, допълни Маева.

Според мен, ваксинационната кампания се провали, подчерта тя и призна, че никой не ги е питал как да бъде направена.

Виждаме, че нищо не е решено. Проблемите са същите, има недостиг на персонал, заяви още Наталия Маева пред БНТ.

  Източник: Гласове

Свързани статии