Актуално

На фокус

Наши ученици донесоха 12 медала от две международни олимпиади

Наши ученици донесоха 12 медала от две международни олимпиади

27.07.2021

Втори фронт

718


Само за седмица български ученици донесоха 12 медала и едно отличие за страната ни от международни олимпиади. 5 медала спечели българският отбор по физика на международната олимпиада, съобщиха днес от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), създадено у нас през 2010 г. по инициатива на Фондация "Америка за България". Вчера подобни успехи бяха отчетени и на олимпиадата по лингвистика.

През изминалата седмица, от 17 до 24 юли 2021 г., дистанционно се проведе и 51-ата Международна олимпиада по физика (МОФ/ IPhO). Само няколко седмици след като отборът ни спечели 5 медала от Европейската олимпиада по физика, петимата ни национали запретнаха ръкави и за международната сцена. Най-голямото и престижно състезание по физика за ученици се проведе онлайн, с виртуален домакин Вилнюс, Литва, след като през 2020 IPhO беше отменена изцяло. Състезателните дни бяха 9-ти и 11-ти юли, след които и петимата ни физици успяват да спечелят медали - 2 сребърни и 3 бронзови отличия. Това са Александър Проданов от 11-и клас, ППМГ Казанлък (сребърен медал), Васил Николов от 12-ти клас, ПЧМГ София (сребърен медал), Явор Йорданов от 11 клас, НПМГ (бронзов медал), Александър Илиев от 12-ти клас, СМГ (бронзов медал) и Виктор Василев от 12-ти клас, СМГ (бронзов медал).

Техни ръководители са проф. дфн. Мирослав Абрашев, Иглика Асенова и гл. ас. Нено Тодоров - всички от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, домакин на онлайн провеждането.

В МОФ участваха отбори от 76 държави, като общият брой участници бе 368. Олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг - върху три теоретични. С медали се награждават участниците в зависимост от получените от тях точки и мястото им в общата класация на всички участници: златен медал - първите 8%, сребърен медал - първите 25%, бронзов медал - първите 50%.

От 1967 г., до 2021 г. (включително) - отборите по физика на България са спечелили общо 132 медала: 14 златни, 44 сребърни, 74 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика, и участват във всички издания на олимпиадата оттогава насам.  

7 отличия и по лингвистика

След като през изминалата година такова състезание липсваше от календара, тази година Международната олимпиада по лингвистика (МОЛ) все пак се проведе, макар и онлайн. 18-ото поредно издание на Международната олимпиада бе с виртуален домакин град Вентспилс, Латвия, а нашите състезатели се състезаваха присъствено на място в Националния център за повишаване квалификацията на учителите в Банкя. Страната ни е инициатор на МОЛ, и ежегодно не само изпраща по осем български участници, но и вече традиционно постига забележителни резултати. Тази година това са 6 медала - 2 сребърни (за Александър Димитров от 10-ти клас на МГ Варна и за Александра Найденова, 11 клас, ГПЧЕ Перник), 1 почетна грамота за Дарена Георгиева от 11-ти клас на ПМГ Хасково, както и 4 бронзови медала - за Ивайло Димитров, 12 клас, МГ Варна, Михаела Колева, 12 клас, МГ Русе, Василена Лазарова, 12 клас, СМГ и Деяна Шевченко, 11 клас, ПГ „Константин Фотинов”, Самоков.

През 2020 г. Организационният комитет на Международната олимпиада по лингвистика избра състезанието да не се проведе, а през 2019 г. на 17-ата МОЛ в Южна Корея, българските състезатели спечелиха 2 златни, 2 сребърни, 2 бронзови медала и 1 почетна грамота. МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2021 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 74 медала – 19 златни, 22 сребърни и 33 бронзови.

УСПЕХИ

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2021 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 1000 медала - 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

 Източник: СЕГА

Свързани статии