Актуално

На фокус

Наръчник по забогатяване или какво трябва да знаем за "гурутата"?

Наръчник по забогатяване или какво трябва да знаем за

29.11.2022

Тихомир Чергов

373


Пример за информационна пирамида. 

Робърт Кийосаки пише книгата-бестселър "Богат татко, беден татко", която е "наръчник по забогатяване". Човекът е действително милионер, значи трябва да знае нещо за забогатяването. Незначителната подробност в случая е, че става богат благодарение на тази книга.

С други думи, основното практично послание на "наръчника по забогатяване" е.....да напишеш наръчник по забогатяване и да го продадеш. Същото важи за всякакви "гурута" по продажбите, дропшипинга, копирайтинга и т.н. Богатството им е дошло от това, че успешно са успяли да излъжат други хора, че ще ги научат как да забогатеят.

Системата ще функционира докато "научените" успяват да излъжат някакви други хора надолу по пирамидата и да им продават успешно илюзията за "забогатяване по наръчник". Точно като финансовите пирамиди, само че хората влизат "вътре" не толкова с пари, колкото с илюзии.

П.П. Като цяло отчаяното търсене на "гурута" и "коучове" е един от симптомите на болното пост-религиозно общество. Лиши ги хората от религия и Бог, и те ще почнат сами да си ги измислят - по най-нелепия възможен начин.
 

Свързани статии