Актуално

На фокус

НАП се похвали с рекордни данъчни приходи за първите 4 месеца

НАП се похвали с рекордни данъчни приходи за първите 4 месеца

06.05.2021

Втори фронт

378


Рекордни 8,8 милиарда лева данъчни приходи в хазната за първите четири месеца на годината отчита Националната агенция за приходите на фона на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. (вместо до края на март) внасяне на корпоративния данък. Ръстът с над 914 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, когато са събрани 7,9 млрд. лв.

От НАП отчитат успешно приключване на данъчната кампания за физическите лица - към края на април приходите от облагане на доходите на гражданите са над 1,3 млрд. лв., като ръстът в сравнение с миналата година е над 12%. От корпоративни данъци са събрани 490 млн. лв., а от ДДС -   2,8 млрд. лв.

При ДДС ръстът на постъленията през януари-април е над 10 %. Намаление с около 7%  заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък.

Приходите от осигурителни вноски растат с около 8% спрямо същия период на миналата година.  От осигурителни вноски през първите четири месеца на годината постъпленията са за 3,7 млрд. лв., като от тях 2,2 млрд. лв. са за Държавното обществено осигуряване, 942 млн. лв. за здравно осигуряване и 527 млн. лв. са осигуровките, преведи към втория стълб в частните пенсионни фондове

„Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.“, коментира изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

ОНЛАЙН

Над 70% от хората са използвали предварително попълнените от данъчните декларации за доходите тази година. Средното време за попълване на формуляра е било под 10 минути, сочи статистиката на приходната агенция, от където отчитат, че над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към 17 часа на 5 май.

От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали, в офисите на НАП са платени над 100 млн. лв. без такси.

  ИЗТОЧНИК: СЕГА

Свързани статии