Актуално

На фокус

Наказания за духовници, които призовават вярващите да не се ваксинират, иска архиепископът на Кипър

Наказания за духовници, които призовават вярващите да не се ваксинират, иска архиепископът на Кипър

09.09.2021

Втори фронт

522


Наказания за духовници, които призовават вярващите да не се ваксинират, иска архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори. Предложението му ще бъде обсъдено на заседанието на Светия Синод днес. Кипърската православна църква подкрепя имунизацията срещу коронавирус.

Архиепископ Хрисостомос Втори съобщи, че е получил писма от роднини на починали от коронавируса, които обвиняват църковни служители за смъртта на близките си, тъй като са ги убеждавали да не се ваксинират.
Главата на влиятелната Кипърска църква предлага наказание за такива духовници. Те могат да останат без заплата или да бъдат изпратени в безсрочен неплатен отпуск.

Архиепископът ще поиска от членовете на Светия Синод днес да настояват за публични изявления на свещенослужители в полза на имунизацията срещу Covid.

Светият синод трябва да се произнесе по въпроса и заради многобройните изказвания на митрополита на Морфу Неофит срещу ваксинацията.

Най-войнстващият антиваксър в църковните среди в Кипър, който постоянно нарушава защитните мерки срещу разпространението на коронавируса и отказва да се ваксинира, бе положителен за коронавирус през август, с леки симптоми.

Теолози го обвиниха в богохулство, когато след възстановяването си той намеси Божията майка в разпространението на болестта, като заяви, че я е помолил да го зарази с вируса, за да не мислят вярващите, че е неуязвим или светец.

80-годишният архиепископ на Кипър Хрисостомос Втори е ваксиниран и непрекъснато съветва хората и особено младежите да го последват.

В циркулярно писмо през юли Светият синод се обяви срещу конспиративните теории около ваксините и призовава вярващите да се имунизират, следвайки своя „християнски дълг” и „морално задължение”.

  Източник: БНР

Свързани статии