Актуално

На фокус

Накараха „Изкуственото слънце“ да свети по-мощно от истинското

Накараха „Изкуственото слънце“ да свети по-мощно от истинското

10.06.2021

Втори фронт

1346


В петък термоядрената машина „Изкуственото слънце" на Китайската академия на науките достигна температура 120 милиона градуса по Целзий (216 милиона градуса по Фаренхайт), която се задържа 101 секунди.

Последният път, когато EAST (Експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак или HT-7U) се задържа на извиваща се плазмена верига толкова дълго, беше през 2017 г., но температурата тогава достигна „само" 50 милиона°C. През 2018 г. реакторът задържа газ, нагрят над 100 милиона градуса - границата, считана за решаваща при генериране на енергия, но успя да поддържа плазмата само за около 10 секунди.

Сега, когато плазмата се задържа на температура осем пъти по-висока от тази на ядрото на Слънцето (15 милиона°C), новият рекорд още малко приближи света до този неуловим, но силно търсен чист източник на енергия.
„Пробивът е значителен напредък и крайната цел трябва да бъде поддържането на температурата на стабилно ниво за дълго време", каза физикът от Южния университет за наука и технологии Ли Миао пред Global Times.
При синтеза се използва технологията на реакциите, които протичат дълбоко в Слънцето - те притискат водородните атоми да се държат заедно в по-големи елементи като хелий. Но гравитацията на Слънцето е различна от земната, ето защо, тук на Земята, учените прибягват до по-фини средства като качват температурите в специално изградени генератори, които раждат сили, необходими за атомния „коктейл".

С теоретичния потенциал за безопасно производство на такива огромни количества енергия без парникови газове и без почти никакви радиоактивни отпадъци, термоядрената енергия се смята от някои за свещения граал на чистата енергия.

В момента обаче ядреният синтез все още не е сигурен, тъй като за да функционира с пълния си капацитет на „Изкуственото слънце“ са нужни още десетилетия. Все още не е достигната точката, в която термоядрен реактор може да „изплюе" повече енергия, отколкото изразходва, но някои експерти смятат, че целта се приближава.

Корея държи предишния рекорд от 100 милиона°C за 20 секунди. Все още предстои дълъг път, за да се постигне стабилност на плазмата при необходимите високи температури.
 

  Източник: Spisanie8

Свързани статии