Актуално

На фокус

Нахлуха в двора на македонското правителство, изгориха "договора" с България (ВИДЕО)

Нахлуха в двора на македонското правителство, изгориха

04.07.2022

Втори Фронт

591


Група граждани влязоха в двора на сградата на правителството, където за трети пореден ден протестират срещу френското предложение за преодоляване на спора между Северна Македония и България, съобщи македонската агенция "МакФакс".

Гражданите скандират "Оставка!", "Само Македония и никога северна". Част от тях влязоха в сблъсъци с полицията, като пробиха защитната ограда.

Към сградата на парламента летяха яйца и тоалетна хартия, взривяваха се пиратки.

Протестът бе открит от певеца Ламбе Алабаковски с македонския национален химн с думите: "Ако моята диагноза е пироман, вашата диагноза е предател".

Алабаковски, който беше обвинен в палежа на българския клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля, изгори символично лист, на който пишеше "Преспанско споразумение, Българско споразумение, Френско предложение, Фашизъм".

[video]

Предложението за начало на европреговори за членство на Република Северна Македония ще бъде разгледано до края на седмицата в парламента в Скопие - Собранието на Северна Македония, предаде БНР.

Това стана ясно в хода на продължаващите консултации, които води премиерът Димитър Ковачевски с партиите в страната. И днес пред сградата на правителството продължават протестите против предложението за преговорна рамка на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

След консултации на премиера Ковачевски с по-малките коалиционни партньори Мая Морачанин от Демократично обновление на Македония съобщи, че е предложено парламентът да има крайната дума за така нареченото френско предложение.

То няма да бъде разглеждано от комисиите по външни работи и европейски въпроси, а директно ще бъде включено в пленарното заседание, съобщават македонските медии.

Ковачевски днес се срещна и със Зеядин Села - лидер на Алианса за албанците, който заяви, че страната няма друг път освен Европейския съюз и поясни, че инициативата на Сърбия - "Отворени Балкани" не може да бъде алтернатива.

Зеядин Села и Движението БЕСА се обединиха около позицията, че при отваряне на конституцията, за да бъдат включени българите, трябва да се направи и промяна в дефиницията за езика на 20% от населението на страната и в нея да бъде вписано официално, че те говорят на албански език.

Източник: dnes.dir.bg

Свързани статии