Актуално

На фокус

Надига се вътрешна съпротива в Афганистан

Надига се вътрешна съпротива в Афганистан

18.08.2021

Втори фронт

714


В северната афганистанска провинция Панджшир се формират отряди на съпротива срещу радикалните талибани, завзели властта в страната, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според източник на агенцията в региона, в тях се очаква да се включат „няколко хиляди“ човека.

През последните дни се създават отряди за съпротива сред местното население узбеки и хазарейци, които да се противопоставят на талибаните. Властите там не ги признават и никога няма да го направят, твърди източникът. Освен това от съседните региони в Панджшир са пристигнали много преселници, основно жени и деца, избягали от талибаните.

Твърди се, че в момента продължават въоръжените сблъсъци между талибаните и отрядите на съпротивата в североизточните провинции Каписа и Тахар.

„Всички тези събития предвещават нова гражданска война в Афганистан“, смята източникът.

Вчера вицепрезидентът на страната Амрула Салех заяви, че при отсъствието на президент, съгласно конституцията той трябва да изпълнява длъжността на държавен глава. Той призова афганистанците „да се присъединят към съпротивата“ срещу талибаните, като подчерта, че „при никакви обстоятелства няма да се покори“ на бойците.

По информация на излъчващата от Бейрут проиранска телевизия „Ал Алам“, верните на Салех въоръжени сили са завзели района Чарикар в провинция Парван и са прогонили оттам талибаните. Водачът на Националното ислямско движение маршал Абдул-Рашид Достум изпрати 10 000 войници до дефилето Панджшир. За него се знаеше по информация на ТАСС, че през нощта на 15 август 2021 г. е избягал в Узбеккистан след настъплението на талибаните в провинция Балх.

Ахмад Масуд - син на влиятелния някога лидер на таджикската общност в Афганистан Ахмад Шах Масуд (1953-2001), в писмо, публикувано на 16 август във френското списание „La règle du jeu“ ("Правилото на играта"), обяви организирането на съпротива срещу талибаните, чийто център ще бъде провинция Панджшир.

Започват от статуите

Талибаните са унищожили статуята на лидера на афганистанските муджахидини Абдул Али Мазари в Бамиан, става ясно от публикувани в Туитър снимки.

Кадрите са разпространени в социалната мрежа от правозащитника Салим Джавел, който подчертава, че статуята е била „взривена и подложена на вандализъм“ във вторник вечерта.

Абдул Али Мазари е убит от талибани през 1995 г. През 2016 г. е удостоен посмъртно със званието „Мъченик на националното единство“.

В провинция Бамиан се намираха и двете изсечени в скалите статуи на Буда, взривени от талибаните през 2001 г. Тогава действията им предизвикаха всеобщо възмущение в света, тъй като тези статуи бяха най-високите скулптурни изображения на Буда и едни от най-известните доислямски културни паметници в Афганистан. 

   Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата