Актуално

На фокус

Над 21 000 изселници в Турция са подали онлайн декларация за гласуване

Над 21 000 изселници в Турция са подали онлайн декларация за гласуване

02.04.2021

Втори Фронт

866


Над 21 000 изселници в Турция с български паспорти са подали онлайн декларация за гласуване, сочат списъците на Министерството на външните работи. 35 са секциите в Турция, а в деня на вота е в сила полицейски час със забрана за излизане за турските граждани.

Пандемията е голямата неизвестна и може да доведе до рекордно ниска избирателна активност на български избори в Турция. Но този път заради Covid-19 не се очаква да има така наречените изборни екскурзии – автобусите с български гласоподаватели, които идват в България за деня на вота.  

Очакванията са пред 35-те секции в страната да има дълги опашки от чакащи да гласуват. В Истанбул са отворени 7 избирателни секции за вота в неделя.

Последни часове остават преди животът в Турция да замре за уикенда, когато има забрана за излизане, затварят магазините и кафенетата. Изселниците с български паспорти ще могат да отидат до секциите с български личен документ. В квартал Авджълар в Истанбул за организирането на вота помага Хюлия Алтън.

"Същата организация, която сме правили преди години, същата е пак. Само сега в момента какво има – маски има, дезинфектанти има, трябва температурата да се мери".

На предишните парламентарни избори всички трябваше да попълват декларациите си пред членове на СИК, сега процесът е улеснен.

"Тези, които бяха попълнили декларации по електронен, имената им ще са по листите и по-бързо ще гласуват, но тези, които на място ще попълват декларация – сигурно ще има опашки".

На предишните президентски избори в Одрин са гласували 600 души, а на парламентарен вот в миналото гласа си са давали до 1500 души. Сега онлайн декларация за гласуване са подали едва 203-ма души.

Според Хасан Кушку – основател на Сдружението на балканските турци, хората се опасяват от пандемията.

"Няма да има много голям интерес, понеже хората се интересуват здравословно, а и взетите мерки не са достатъчни".

По традиция изселниците в Одрин гласуват в местно училище, тази година секцията е отворена в консулството.

Председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш каза:  

"Според нас като сдружение помещенията по време на пандемия трябва да бъдат по-широки, по-големи, например училище – с голяма зала".

Дълги опашки пред урните се очакват и в Бурса, Измир и особено Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн декларации са близо 2000.  

"И сега не се вдигат автобуси да ходят до България да гласуват – тази година има две вероятности – или хората поради тази пандемия няма да искат да излязат от вкъщи да гласуват и ще има малко народ, или точно обратното – всички ще искат да излязат от вкъщи. Ще видим в неделя какво ще стане".

  Източник: БНР

Свързани статии