Актуално

На фокус

НА ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО? ДА, АМА НЕ...

НА ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО? ДА, АМА НЕ...

30.07.2022

Евгени Минчев, фейсбук

254


Цар Бакшиш раздава шамари . Да се върнем ли за още?

Диктатурата на слугинажа започва да малтретира клиентите си, които и без това стават твърде малко. Надписана сметка, ударен шамар- по нашите ширини това може да се случи само в „някоя квартална кръчма“ , но слугинажа вече се шири и по Витошка. На слугинажа ще му се размине, защото от слугинажа произтича и чорбаджийството. Нещо ала „пустите клисурци станаха казаци“, само че в съвременен прочит. Бай Ганьо- чорбаджия на дюкян в центъра на София. Слугинажа надписва и раздава шамари. Фелини да възкръсне няма да измисли такъв образ. Ще си пусна Рафи и ще отмина тази случка.

Иначе аз днес, мислейки си, че на Шипка всичко е спокойно, влязох в една пицария, в която неосмислен, безполов, глух и ням слугинаж ми се направи на Лайза Минели. Направо Лайза МинеТи, само че без особения чар на думата. Тропа нервно по тефтера, пита по три пъти- баба ми викаше- хем к...ва, хем глуха. На Шипка никак не ми беше спокойно. Кривата госпожица с мъжка лична карта била за първи ден на работа. Да, ама ризотото пак струваше 13 лева. Като ги вземат от родилното направо, нека им сложат табелка- новородено или ако се смята за пълнолетно и е такова- да има поведението, което се очаква. Иначе- клуб Спартакус може би още набира персонал. На Шипка всичко може би е спокойно, след като си тръгнах. По масите, с увиснали, блажни, но не блажени физиономии мющерията гризеше прегорели пици и пиеше някаква си бира. Ровеха доматени салати с лук. Без претенции, без очаквания, без бъдеще. Хората с допустими претенции са нежелани. Не можеш да искаш черен пипер от мелничка. „На какъв се прави тоя, та иска такава екстра“ .

Исках да съм един от Опълченците на Шипка, но не исках да съм този, който да извика- „грабвайте телата“. Но Животът, тази последна инстанция със сигурност ще извика в глухите им уши- "Хайде, Грабвайте селата".

Свързани статии