Актуално

На фокус

На сбогуване Борисов удари последен шамар на парламента

На сбогуване Борисов удари последен шамар на парламента

15.04.2021

Втори фронт

2604


Първото заседание на новото 45-о Народно събрание се провежда в момента в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ № 2. Заседанието беше открито от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от "Има такъв народ". Първата й работа беше да направи поименна проверка на депутатите, за да се изясни дали има кворум. Причината беше в неработещата система за електронна регистрация.

Кратко веселие сред депутатските редици настъпи, когато Зайкова прочете погрешно едно от имената. "Какво се случва?", запита объркана Зайкова. Един от сътрудниците й се притече на помощ. "Моля за извинение, имаше печатна грешка", обясни смутено временният председател на парламента на колегите си. Резултатът от проверката - кворумът беше налице. "Моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-то Народно събрание са хора с добро настроение", призова Зайкова, последвана от аплодисментите на депутатите.

Оставката на Борисов

С бурни ръкопляскания пленарната зала посрещна съобщението на Зайкова, че правителството на Бойко Борисов е депозирало своята оставка.

Бившият премиер не пожела да си направи труда дори сега да дойде в Народното събрание, което 4 години системно пренебрегваше. Зайкова не се поколеба да изрази недоволството си от отсъствието му. "Това или е срам, че не идват тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Това е парламент", сърдито заяви Зайкова. Думите й предизвикаха нов взрив от аплодисменти.

Самата оставка беше обявена пред депутатите по най-формалния начин - с писмо. " ... ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението", пише в него.

"Срам и позор"

Честта да направи първото изявление се падна на Зайкова. "На 4 април нашият народ ни изпрати в тази зала с една, единствена поръка - промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз и, надявам се вие, искаме да видим в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни и да не сме най-безпросветни", каза Зайкова. Тя напомни, че страната ни се е свлякла в световната класация по качество на живота. "Това е срам и позор", тъжно констатира председателят. "Ние тук наистина можем да направим нещо много важно. Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една, единствена цел и това е просперитетът на България и нейното достойно място в ЕС. И аз съм сигурна, че всеки един от вас ще даде максимумът от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Мисля, че нашите предци са ни дали формулата за постигането на тази цел и тя е изписана на тази сграда - "Съединението прави силата"", допълни Зайкова.

След това народните представители положиха и клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Същото направиха дистанционно и група депутати, които отсъстваха заради ковид. Сред тях беше и Слави Трифонов.

Президентът говори

Тогава дойде и редът на изявлението на президента Румен Радев. Той беше посрещнат на трибуната с мощни ръкопляскания - много по-различна обстановка в сравнение с последното му слово в Народното събрание, когато депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха залата.

Държавният глава призова новите депутати да не се обезсърчават от липсата си на парламентарен опит. "Избирателите поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен. Но тези, които започват политическото си поприще сега, имат шанс да запишат една красива глава в политическата си биография", каза Радев.

"Наследявате една институция в дълбока криза ... Правният нихилизъм на 44-то НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да направи нова конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това безумие ", обяви президентът, след което последваха ръкопляскания. И продължи с косвени нападки към бившите управляващи от ГЕРБ: "На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може, и вие го знаете добре, да ви разменя и отдава под наем. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер."

Държавният глава беше категоричен, че управляващо мнозинство не може да се постигне с безпринципна коалиция. По думите му парламентът трябва да предприеме незабавни действия за промени в изборното законодателство - 100% машинен вот, видеонаблюдение, повече избирателни секции и дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина. Като приоритет посочи и "неутрализиране на задкулисието".

ГЕРБ: Време е шоуто да приключи

Бившите управляващи от ГЕРБ, представени от новия лидер на парламентарната си група Десислава Атанасова, обявиха пред парламента като свои приоритети опорните точки, които ползват през последните десетина дни - че партията е първа политическа сила, не може да бъде заобиколена и изолирана.

"Време е шоуто да приключи. На политическата сцена няма скечове. Рядкост са аплодисментите и поздравленията. Политиката изисква смелост и решителност. А днес най-висшата форма на смелост, която можем да проявим всички заедно, е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас и да опазим девиза на нашите предици, който е изписан пред входа на тази зала – "Съединението прави силата"", обяви Десислава Атанасова.

Речта й се простря близо 20 минути, което отегчи колегите й в пленарната зала. "Благодаря ви, г-жо Атанасова, за програмната реч, която изнесохте", с едва прикрита ирония я изпрати Мика Зайкова. Това предизвика смях, аплодимсменти и обиди към депутата от ГЕРБ. Реакцията на залата принуди временният председател да се намеси: "Дами и господа, моля да се въздържате от обидни намеци. Злобата не е добър съветник."

"Има такъв народ": Първо Изборния кодекс

Тошко Йорданов от „Има такава държава” прогнозира, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. „Ще работи толкова, колкото трябва. Но това поставя пред него една основна задача и това е промяна в Изборния кодекс”, посочи той. И изброи какво планират сподвижниците му: да се премахне таванът от 35 избирателни секции за страните извън ЕС, да се въведат гласуване по пощата за българите в чужбина, пълно машинно гласуване и видеонаблюдение. Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да бъде сменен, смятат в партията на Трифонов. Те обещават и да съкратят държавната субсидия за партиите до 1 лев на глас.

Йорданов заобиколи въпроса за въвеждането на мажоритарни избори - един от основните приоритети на партията му - с думите: „Мажоритарните избори се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма мнозинство. Този парламент трябва да приеме първите най-важни неща, които ги изредих.” Той се ангажира, че поправките ще бъдат внесени още същия ден.

Демократична България: Ще работим за отстраняването на Иван Гешев

Конституционни промени, чиято крайна цел е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и реформирането на Висшия съдебен съвет - това е основният приоритет на "Демократична България". Към това съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов добави въвеждането на индивидуална конституционна жалба и "създаването на конституционни основания за лустрация". "Да изчистим онази шлака, която се натрупа в началото на прехода и по-нататък", обяви Иванов. Ликвидация на специализирания съд и прокуратура, както и на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ) са сред другите цели, които си набелязва "Демократична България". Заявиха готовност и да подкрепят същите промени в изборното законодателство като "Има такъв народ".

В политически план Иванов протегна ръка на Слави Трифонов: "Ако бъде поискана нашата подкрепа, ще влезем с уважение в разговор какво управление може да бъде излъчено от "Има такъв народ"". Той беше категоричен, че кабинет на ГЕРБ няма да подкрепят. А в случай, че Трифонов и хората му се провалят, са готови да обсъждат варианти за работа на парламента, които да му позволят да работи за очертаните приоритети.

"Изправи се! Мутри вън!": Да сме готови за предсрочни избори

Изборното законодателство постави като акцент и Мая Манолова от коалицията "Изправи се! Мутри вън!". По думите й промените в него трябва да се направят спешно, за да бъдат готови политиците за предсрочни избори. Бившият омбудсман обеща нова концепция за борба с корупцията, пакет от социално-икономически мерки срещу бедността, закон за колекторите и закон за частния фалит, нов ваксинационен план.

Манолова подхвана и задочна схватка с Борисов, като обяви, че той е превърнал парламентът в посмешище. "Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ? Къде се крие?", обърна се тя към към депутатите на бившия премиер, които реагираха с възмутени викове.

Реакциите на герберите по време на изказването на Манолова, особено когато тя засегна ниските доходи, провокираха отново Зайкова да ги упрекне: "Не можах да разбера вашето възмущение срещу това, което каза г-жа Манолова, че сме най-бедните. България е единствена с минимална работна заплата от 400 евро. Хайде да си говорим истината!"

Кой ще бъде премиер

Темата кой ще бъде следващият министър-председател доминираше минутите преди откриването на заседанието. Стана ясно, че заявката на ГЕРБ да предложи бившия външен министър Даниел Митов не се приема сериозно от останалите политически сили. Иво Мирчев от „Демократична България” направо определи кандидатурата му като "нелепа".

От „Изправи се! Мутри вън!“ смятат, че формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ" трябва да излъчи премиер. „След 12 години издевателства над парламентаризма политическа партия ГЕРБ няма да получи никаква подкрепа, освен своята собствена“, обяви депутатът от коалицията Татяна Дончева, която ще бъде предложена за зам.-председател на парламента.

На БСП се видя странно, че партията на Слави Трифонов не взима отношение по основните политически теми. "Засега „Има такъв народ“ е доста мълчалив. Ще дойде момент, която предложената от нас подкрепа ще бъде добре дошла за тях", заяви соцдепутатът Кристиан Вигенин.

Самият Митов обаче заяви пред медиите, че се чувства подготвен за поста. "Аз съм от 20 години в политиката", изтъкна като свой актив номинираният за премиер. От неговата партия ГЕРБ също не се чувстват разколебани. "Ще поканим на консултации политическите сили, които смятаме, че може да ни подкрепят. Предложили сме състав и структура на правителството, средносрочна и дългосрочна програма. Длъжни сме да положим всички усилия да поемем отговорност да бъдем първа политическа сила", коментира депутатът от партията Тома Биков, цитиран БГНЕС.

   Източник: СЕГА

Свързани статии