Актуално

На фокус

На ръба: В Пловдив се заканиха да палят изборните книжа

На ръба: В Пловдив се заканиха да палят изборните книжа

05.04.2021

Втори Фронт

876


Блъсканица, физическо и нервно изтощение, хаос в организацията и неистово чакане – такава е картината навсякъде в страната, където секционните избирателни комисии (СИК) трябва да подадат своите протоколи с изборни резултати.

В Международния панаир в Пловдив, където предават книжата си местните СИК, напрежението е огромно, също като проблемите. „В 7 часа сутринта включихме машините и в 20 часа ги изключихме. Ние сме от 5.30 часа сутринта, без да мигнем, без да имаме грам почивка! Когато дойдохме преди полунощ, тук беше човек до човек и от микрофона се чуваше само: спазвайте противоепидемичните мерки. Някой спазва ли мерките за физическо оцеляване на нас тук, които сме затворени без вода?”, разказа отчаяно член на комисия пред Нова ТВ.

„В един момент казаха, че е имало токов удар, защото беше вече много студено, отоплението изключи. Ние не можем без почивка, не сме машини. Трябва някой от нас да припадне, да си отиде от този свят, за да се разбере, че имаме нужда от малко почивка. Ако трябва, да се заключат за малко материалите”, допълни жената.

Други бяха още по-остри – заплашиха направо да изгорят изборните книжа: „Всички, които сме тук, сме просто на предела на силите си. 26 часа! Искаме да попитаме – има ли такъв организъм, който да издържи 26 часа без сън? Всичките тези хора искат едно, единствено нещо – да напуснат тази палата с цената на факта да изсипем в центъра абсолютно всички бюлетини и да ги запалим. Разполагат с достатъчно полиция, която може да ги охранява. Можем да бъдем повикани в друго време, след като сме си починали, тогава да направим проверката.”

Спазвнето на мерките срещу коронавируса е невъзможно – за това бяха категорични всички. „Един върху друг по столовете, на земята върху чувалите, на един стол, свили се като кучета” – така хората описваха начина, по който са се опитвали да си починат през нощта.

В един момент някои членове на СИК просто са изоставили всичко и са си отишли, заради което сега ги търси полицията, разбра се от репортаж на bTV.

Блъскат се като ръгбисти

Протоколите от вота във Варна се предават в спортната зала в града. Пред и в залата са се струпали хора, въпреки противоепидемичните мерки.

„Хора припадат вътре, блъскат се като ръгбисти. Организацията е много на ниво“, казва иронично един от чакащите, цитиран от bTV. По думите му той чака от 3-4 часа сутринта, като преди това е чакал и в секцията.

До ранното утро 250 от общо 670 секции, които са в областта, не са започнали да предават документите си.

Докарани до бунт

Напрежение е възникнало във Враца, разказва bTV. Във физкултурен салон в едно от училищата се е стигнало до бунт заради бавното обработване на протоколите. Хората са будни повече от 24 часа.

Секционните избирателни комисии са съсредоточени в две училища. Заради напрежението полицията е извела част от хората навън. Повечето са в автобусите. Те твърдят, че до 6 часа сутринта са обработени не повече от 10-12 секции и хаосът е голям. Никой не им е донесъл дори минерална вода.

От местната РИК обясняват, че причината за забавянето са многото сгрешени протоколи.

Сгушени в автобуси и коли

Проблеми с приемането и обработването на книжата има и в Стара Загора. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където се приемат изборните книжа на местната РИК, съобщава БНР. Към 6 часа са приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии.

И тук като причина сочат масови грешки при попълването. "Масовите грешки са точно в обратната номерация в точките и подточките в протокола и при изчисляване на самите преференции. Многото числа затрудниха хората. В един момент хората се бъркат от обема информация, който въвеждат", смята председателят на РИК Теодора Крумова.

Заради студеното време военните палатки, които трябваше да приемат изчакващите секционни комисии, са останали празни. Повечето хора са предпочели да стоят във автомобилите и автобусите, които са ги докарали, разказа Кремена Георгиева, член на секционна комисия от Раднево. " Първо чакахме отвън, под моста, но няма как да се стои в този студ и се прибрахме в автобусите", допълни тя.

А някъде са оптимисти

В Бургас също са изкарали напрегната нощ. В крайморския град се опитват да спазват мерките – въпреки че залата е голяма, вътре се допускат не повече от 100 души едновременно. Първи са пристигнали протоколите от COVID секциите и секциите за карантинирани, които са били обработени в отделно помещение извън сградата. Забавило се е пристигането на протоколите от редовните секции.

Призори автобуси от цялата област изчакват на Морската гара, разказва Нова ТВ, за да бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала „Бойчо Брънзов”, където РИК ще ги приеме. Последните автобуси са пристигнали около 4 часа сутринта. Членовете на СИК изчакват около 7-8 часа без храна и вода. Някои са се заканили да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат. Повечето споделят, че се чувстват изнервени и изморени.  

В изборната администрация обаче са оптимисти. „Въпреки че протоколът е 20 големи листа и въпреки че хората срещат трудност при отразяването на вота в него, се движим в същите темпове, в които сме се движели при предишни избори. Очакваме да приключим не по-рано от обяд“, обяснила е Елка Стоянова, председател на местната РИК, пред bTV.

С неуважение към хората

Десетки секционни избирателни комисии чакат в автобуси на паркинга пред областната управа във Велико Търново, за да предадат изборните си книжа. В сградата чакат още 60 секции, информира БНР.

"Направихме бунт в община Горна Оряховица. 6 часа стояхме пред община Горна Оряховица в този автобус, при Covid обстановка! 7 секции по трима човека - 21 човека вътре!", разказва член на СИК. "Чакаме! От 11 ч. сме приключили, а в момента е 7:20! Просто сме отчаяни от ситуацията", добавя друг. "Пред районната - два часа. Чакаме на паркинга! С неуважение се отнасят към нас! Стоим на студено!", оплаква се трети.

Някои обаче са във форма: "Горе-долу вече сме в кондиция, новият работен ден започна, така че с нови сили - смело напред".

Умората си казва думата

Едва половината от протоколите на секционните избирателни комисии във Видин са били обработени до 7.30 ч. тази сутрин. Попълването е затруднило представителите на секционните комисии, обясниха от местната РИК, цитирани от БНР.

Много от протоколите са с технически грешки и това забавя обработката им, каза председателят на РИК Даниел Боянов: "След повече от 10-12 часа работа, писането накрая на протоколите определено им се е видяло трудност“.

"Умората си казва думата. Не само аз го казвам, имам колеги горе са легнали върху банките. Би трябвало да ги оставим тези чували с номерата в една стая тука, така и така ние седим, те можеха да стоят, а ние да си почиваме", сподели представител на избирателна комисия.

 Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата