Актуално

На фокус

На първо четене: Правна комисия отне Бюрото за защита от главния прокурор

На първо четене: Правна комисия отне Бюрото за защита от главния прокурор

31.08.2021

Втори фронт

1659


Комисията по правни и конституционни въпроси подкрепи на първо четене и трите законопроекта, с които се предлага Бюрото за защита на свидетелите да бъде отнето от главния прокурор и върнато в Министерството на правосъдието, където е било до 2014 година. Това се случи с 12 на 7 гласа. Против бяха от ДПС и ГЕРБ - СДС.

Очаквано отрицателно становище представиха и от ръководството на държавното обвинение.

Дани Каназирева от ГЕРБ- СДС упрекна подкрепилите промените депутати от „Има такъв народ“, „Изправи се БГ: Ние идваме“ и „Демократична България“ в прибързано приемане на важни закони:

„Това ли е най-важната тема пред страната - Бюрото за защита? Нищо друго не е това, освен персонална атака. Нашият призив е категоричен: Спрете с тези упражнения и с този хаос, който създавате в страната във всяка една сфера“.

На свой ред председателят на Правната комисия Андрей Михайлов отговори на критиката:

„Понеже всички сме колеги-юристи, има един похват, че когато не може да се влезе или не желае да се влезе в професионален конфликт, да се минава на общополитически теми“.

Проверка на Фрог нюз показва как българският модел за работата на Бюрото за защита на свидетелите, подчинено изцяло на главния прокурор Иван Гешев, се оказа тотално различен от този, прилаган в другите европейски страни.

  Изтоник: frognews

Свързани статии