Актуално

На фокус

На Камен бряг - ново засядане и тор в морето (ВИДЕО)

На Камен бряг - ново засядане и тор в морето (ВИДЕО)

28.09.2021

Втори фронт

302


Акцията по обезопасяването на заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su" преминава трудно. Тя стартира снощи около 21.30. Успешно е прехвърлено горивото на плавателния съд. Но на кадри, разпространени от специализирания сайт maritame.bg, който предаваше операцията на живо, се вижда как при прехвърлянето на корабния товар се изсипват огромни количества в морето. Товарът - азотни торове, се прехвърля чрез кран. Освен това, насред вятъра и вълните заседна и баржата, която трябва да пренесе разтоварените количества.

"Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", обясни сутринта пред БНТ Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му вятърът, вълнението и лошото време ще усложнят работата. Според maritame.bg баржата е изтеглена, в момента пътува към Варна.

За да бъде изтеглен корабът, трябва да се пренесе солидна част от товара му - вероятно половината от всичките около 3300 тона. Прогнозата за времето не е добра - влошаване от утре. Очакванията са по-късно днес да бъде направен опит за изтегляне на "Vera Su".

Преди това корабът бе укрепен с резервни котви, извършени бяха и два водолазни огледа. Екоминистерството пък съобщи, че при пробите от 25 септември е установено замърсяване на водата, вследствие на разлив от съда, но не даде подробности.

[video]
 

Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания