Актуално

На фокус

На фона на „ударното ваксиниране“: Недостиг за втора доза, Ангелов със спешно писмо до АстраЗенека

На фона на „ударното ваксиниране“: Недостиг за втора доза, Ангелов със спешно писмо до АстраЗенека

25.02.2021

Втори Фронт

634


От сериозно забавяне на ваксините на „Астра Зенека“ се оплакаха от здравното министерство. От там са изпратили писмо до компанията производители, съобщава „Нова телевизия“.

Като пример – на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди.

Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.

Въпреки че вчера премиерът се биеше в гърдите и се хвалеше с „ударно ваксиниране“, днес оплакванията, че предоставените на личните лекари ваксини не са достатъчни продължават.

Хора, получили първа доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, алармират за забавяне в поставянето на вторите дози. При РНК ваксините, каквато е тази, ваксинационният щаб взе решение към първа доза да не се пристъпва, ако втората не е гарантирана.

Жена, пожелала анонимност, попада в първата фаза на ваксинация като фармацевт. На 2 февруари се имунизира с „Пфайзер“. Втората доза е трябвало да бъде поставена вчера. В „Пирогов“, където е получила първата доза, ѝ казват, че няма ваксини и на могат да дадат повече информация, съобщава bTV.

От „Пирогов“ обясняват, че проблемът е заради ваксинирани с първа доза, дошли по-късно от определените им дати за втора игла. Хората, които е трябвало да бъдат имунизирани вчера ще получат дозата си в петък, уверяват от болницата.

Според производителя ваксината е ефективна, ако разликата между двете дози е до 42 дни.

От Здравното министерство посочват, че втори дози се пазят за двете РНК ваксини. Столичната здравна инспекция обяснява, че те се раздават по график – спрямо броя на поставените първи игли. Заради подобни казуси обмислят промяна – да ги отпускат според записаните не са седмицата, а за деня.

Междувременно продължават оплакванията, че предоставените на личните лекари ваксини не са достатъчни. Утре се очаква нова пратка от препарата на „Модерна“, а в края на седмицата от този на „Астра Зенека“.

Темпът на ваксинация у нас се запазва. За изминалото денонощие ваксинираните са повече от 17 хиляди. Общо от началото на кампанията са поставени над 148 хиляди дози. Втора доза са получили почти 30 хил. души

  Източник; onovin.eu

Свързани статии

Левицата