Актуално

На фокус

На Фарьорските острови откриха 11 км подводен път (видео)

На Фарьорските острови откриха 11 км подводен път (видео)

20.12.2020

Offnews

1746


На Фарьорските острови днес бе открит официално 11,2-километров подводен пръстеновен път, съобщи БТА.

Тунелът е най-голямата инфраструктура на тази датска територия в Северния Атлантик и ще намали времето за пътуване между столицата Торсхавн и редица други селища.

В най-дълбокия си участък тунелът минава на 187 метра под морското дъно. Прокарването му е започнало през февруари 2017 година.

Тунелът свързва остров Стреймой, където се намира Торсхавн, и остров Естурой.

Церемонията по откриването на тунела бе излъчена по местната телевизия Кей Ви Еф.

Съоръжението ще допринесе за намаляването на потреблението на гориво и за по-малкото износване на колите със съкращаването на изминавания път, коментира финансовият министър на Дания Йорген Никласен, който преряза лентата.


Първата кола премина днес през тунела. Пътуването между Торсхавн и Клаксвик, втория по големина фарьорски град, вече ще отнема 41 минути вместо досегашните 68.

Във вътрешността на тунела може да се видят скулптури и светлинни ефекти, които са по проект на фарьорския художник Трондур Патурсон и са изпълнени от архитекта Едун Елиасен. Централното кръгово кръстовище наподобява огромна светеща медуза.

Очаква се тунелът да бъде използван от 5000 до 6000 коли всеки ден.

До края на годината през новото съоръжение ще се преминава безплатно.

На архипелага, който включва 18 по-големи острова, живеят 50 000 души. Територията е част от Дания, но се ползва с широка автономия.

 Източник: offnews.bg

Свързани статии