Актуално

На фокус

МЗ обмисля учениците да се тестват само в понеделник

МЗ обмисля учениците да се тестват само в понеделник

01.12.2021

Втори фронт

245


След като настроенията срещу затворените училища станаха почти революционни, тази вечер МЗ отвори дума тестовете да се правят само в понеделник, а не два пъти седмично. "Обмисляме учениците от червените зони на разпространение на COVID-19 да се тестват само веднъж седмично. Решението може да бъде взето още утре", каза тази вечер пред "Нова нюз" заместник-здравният министър Александър Златанов.

„Обмисляме този вариант, чакаме да го обсъдим с целия екип на здравния контрол. Тази вечер коментирахме темата, ще я обсъдим и утре. И така още от утре може би ще въведем този вариант”, заяви зам.-министърът. В момента процентът на положителните тестове сред учениците, там където се правят, бил нисък – под 1%.

По-рано днес здравният министър Стойчо Кацаров съобщи пред БНР,  че "има сключени договори и предоставени 1.5 милиона теста на системата на образованието". По думите му още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък, 27 ноември, но са задържани на различни митници. 200 хиляди от тях били в склада на БЧК, а 400 хиляди трябвало да бъдат доставени до края на тази седмица. Той съобщи, че вчера е подписал договори с компании, спечелили поредна поръчка на МЗ - за още 2.7 млн. теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1.5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4.5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва", изчисли той, допускайки дори, че те ще стигнат и до средата на януари.

За въпросните 1.5 млн. теста обаче вчера от МОН обясниха, че те вече са разпределени в училищата - до 26 ноември т.г. са изразходени близо 600 000 теста, а станалите 900 000 ще стигнат за изследването на малките ученици до 10 декември т.г. По техни данни в склада на БЧК няма 200 хиляди теста, а само 54 000.

Учители, директори, родители и ученици обаче вече изпадат в крайно отчаяние заради дългото дистанционно обучение.

"Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа", коментира пред Би Ти Ви Диян Стаматов, директор на 119 училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. "Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички", смята той.

Петиция до премиера и до Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" пуснаха и от Национална мрежа за децата. Те настояват за незабавно връщане на учениците в клас и посочват, че създадената от МОН и със съдействието или бездействието на МЗ ситуация с големите ученици, за които няма тестове, е "скандална и абсолютно недопустима". "Българското образование е задължително и безплатно за всички деца и винаги е било декларирано като основен и надпартиен приоритет на държавата. В момента то не само е дългосрочно неефективно за трета учебна година за голяма част от децата, но се превръща и в дискриминационно и недостъпно по признак социално-икономическо положение, възраст и географска локация", казват те.

От НМД смятат, че през изминалата половин година системно и умишлено са били пропускани възможности за адекватно обезпечаване на присъствена 2021/2022 г., като вместо това жертва на политически амбиции отново са станали децата. "В същото време мерките за възрастните са закъснели, неефективни и в голямата си степен не се спазват. На фона на учещи онлайн деца, се предприемат държавни мерки за облекчаване на режима за чуждестранни туристи, за да се осигури ски сезона, а ограниченията на зеления сертификат се контролират реално в твърде малък брой публични заведения и прояви", казват оттам. От организацията виждат и открита дискриминация в разрешаването на частните училища да закупуват със свои средства тестове, за да върнат учениците, докато за държавните остана само опцията за връщане на децата само при условия на зелен сертификат.

"Наблюдаваме неприкрита война в социалните мрежи между МОН и МЗ, които вместо да търсят бързи и адекватни действия в полза на българските деца, не просто бездействат, а изглежда умишлено отказват да бъдат партньори, да поемат отговорност и да работят за реални и ефективни решения. Назначените служебни министри поставиха политическите си кариери и лични интереси пред тези на децата на България и не направиха практически нищо, когато все още имаше шанс учебната година да бъде спасена, а децата да учат присъствено и в безопасна среда, както ВСИЧКИ свои връстници в Европа и голяма част от света", посочват от НМД.

 

МОН срещу МЗ

Разминаванията между МОН и МЗ стават все повече. Освен по линия на броя на тестовете, такива се появиха и по въпроса кой може да ги поръчва. Кацаров заяви, че всяка държавна институция, вкл. и МОН, може да си поръча и закупи тестове, подчертавайки, че здравното министерство има грижата да обезпечи своите структури, но е решило да помогне на образователното с тестовете за учениците. От просветното ведомство обаче се позоваха на юристи от МС и здравни разпоредби относно закупуването на едро на медицински изделия, според които такива могат да се поръчват и купуват само от МЗ, МВР, министерството на отбраната и Държавния резерв. Кацаров посочи и, че няма забрана училищата да се възползват от мобилни изнесени пунктове на лаборатории, които да тестват учениците. Самият той обаче заяви, че те трябва да са пред училищата, а не вътре в тях, както възнамеряваха да направят някои училища. "В заповедта на самия здравен министър има изискване да не се смесват ученици от различни паралелки, което би се случило при тестване в мобилен пункт вътре в училището", поясниха от МОН. Оттам коментираха и друга идея на Кацаров, обявена днес - учениците от 8 до 12 клас да се тестват с тестове за възрастни, каквито по думите му МЗ може да осигури "веднага", където поискат. Още при събирането на съгласие от родителите за тестване на децата им със щадящи тестове някои училища бяха добавили в анкетите и възможността за назални тестове (с вземане на секрет от носа - бел.ред.). Тогава всички бяха много възмутени и бяха против инвазивните тестове за учениците", припомниха от МОН. Оттам заявиха, че нямат против големите ученици да използват обикновени тестове, стига родителите им да са съгласни.

 

На ръба

Някои родители са на ръба да предприемат и по-драстични действия. "Последни дни на опити за писане на писма и водене на диалог. Предлагам следващата стъпка да е всички да отидем на училище", написа на полу на шега Антонина Кенова от Инициативния комитет "За качествена и иновативна образователна система". Според нея образователният министър е предал децата, тъй като не се е преборил пред здравния министър училищата да не бъдат затваряни.

 

ОБЛЕКЧЕНИЯ

Докато чака тестове от МЗ, МОН разреши на частните училища сами да закупуват тестове, а на държавните даде възможност да възстановят присъствените занятия при 50% ученици със сертификат. Ефектът от мярката обаче е минимален, а засега други решения не се очертават. От днес има и други облекчения в системата, но предимно за индивидуалните часове. Учениците могат от днес да посещават индивидуални часове и консултации в училище, без да бъдат тествани за COVID-19, предвиждат актуализираните Насоки за обучение на МОН. По същия начин ще протичат индивидуалните изпити за оформяне на срочна оценка, индивидуалните писмени и практически изпитвания за текуща оценка или промяна на оценката, приравнителните изпити, както и тези за валидиране на компетентности, придобити по време на ученето. Занятията ще се провеждат присъствено, но без да се допуска смесване на учениците от индивидуалните консултации с тези, които вече учат присъствено. Учениците, които се тестват два пъти в седмицата или имат зелен сертификат, могат да провеждат часове по спорт във физкултурните салони. При провеждането на групови извънкласни дейности и занимания в училище се допуска смесване на ученици от различни паралелки, само ако те са тествани или имат „зелен сертификат“. Учениците могат да продължат да посещават практически обучения във фирми при спазване на противоепидемичните мерки и условията на труд в предприятията.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания