Актуално

На фокус

Мюнхен и Берлин отменят думата "гратисчия" заради опасения от расизъм

Мюнхен и Берлин отменят думата

10.07.2021

Втори Фронт

1925


Мюнхен се присъедини към град Берлин, като обяви, че ще премахне думата schwarzfahren, позовавайки се на опасения, че терминът може да се счита за расистки.

Какво е schwarzfahren?
Може да не сте били достатъчно смели, за да опитате - и ние със сигурност не бихме одобрили подобно поведение - но ако живеете от известно време в Германия, вероятно сте срещнали термина „schwarzfahren“. Да, fahre schwarz (буквално, да пътувате в черно) означава да пътувате в градския транспорт в Германия без билет.

Загрижени обаче, че някои пътници могат да се възползват от използването на думата „черен” в този контекст, две транспортни асоциации в Германия са решили да премахнат термина.

MVG и BVG премахват думата от комуникациите си


Както Bild съобщава, мюнхенската транспортна асоциация MVG систематично премахва всички стикери и плакати в града, които използват термина schwarzfahren. В изявление MVG заяви, че този ход е „мярка за по-съвременна комуникация“. Докато преди автобусите, метрото и трамваите излагаха стикери, в които се казваше „Schwarzfahrt (да пътуваш гратис) струва 60 евро“, сега лозунгът гласи: „С честност се возиш най-дълго“

Столицата на провинция Бавария не е сама в това, че е малко загрижена за думата. Още през септември 2020 г. Берлинският сенат прие програма за разнообразие, която накара Берлинската транспортна асоциация (BVG) да забрани термина „schwarzfahren“ от вътрешни и външни комуникации, за да се избегнат обвиненията в расизъм. BVG сега без изключение говори само за „пътуване без валиден билет“.

Откъде идва терминът schwarzfahren?
Интересно е обаче да се отбележи, че първоначално „schwarzfahren“ няма нищо общо с цветовете. Според лингвиста Ерик Фюс изразът идва от думата   „schvarts“, което означава „бедност“. Поради това терминът се използва за описание на хора, които нямат достатъчно пари, за да си купят билет.

BVG също потвърди, че терминът „няма нищо общо с расизма“, но заяви, че те искат да се придържат към изискванията на Сената за разнообразието.

Инициативата Schwarze Menschen в Deutschland (чернокожи хора в Германия) заяви в изявление през 2020 г., „Независимо от това дали терминът първоначално е бил използван за очерняване на чернокожите чрез асоциация с нелегалност, престъпно поведение и измами ... той е придобил това значение преди десетилетия заради присъстващия в Германия расизъм".

Източник: iamexpat.de

Свързани статии