Актуално

На фокус

МВнР с остра реакция срещу поредно оскверняване на български символи в РСМ

МВнР с остра реакция срещу поредно оскверняване на български символи в РСМ

31.08.2021

Втори фронт

834


За пореден път български национални символи са били осквернени в Република Северна Македония. Това предизвика остра реакция от страна на външното ни министерство. Временно управляващият посолството на страната в София бе извикан в Министерството на външните работи, където му бе връчена протестна нота.

В рамките на проведения разговор между директора на дирекция „Югоизточна Европа“ на МВнР Ваня Андреева – Малакова и временно управляващия посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски бе заявено, че на 28 август 2021 г. българската страна е констатирала увреждане на пилона и отстраняване на знамето на Република България, поставено до офиса на службата по търговско-икономическите въпроси към генералното ни консулство в Битоля.

Изразено бе дълбоко възмущение от този инцидент. Подчертано бе, че  всяко действие, израз на омраза срещу друга държава или нейните граждани, противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества и пречи на утвърждаването на добросъседски отношения. Отчетена бе своевременната публична реакция на МВнР на Република Северна Македония, в която остро се осъжда вандалския акт и се поема ангажимент за разследване и подвеждане под отговорност на извършителите.

   Източник: frognews

Свързани статии