Актуално

На фокус

Мутафчийски: След пандемията се виждам само като лекар. Политическо бъдеще – в никакъв случай

Мутафчийски: След пандемията се виждам само като лекар. Политическо бъдеще – в никакъв случай

15.01.2021

Втори Фронт

315


Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски каза в ефира на БНТ, че на този етап държавата се справя отлично с пандемията.

„Дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души“, допълни ген. Мутафчийски.

„До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на Астра Зенека. Първата пратка от „Астра Зенека“ би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с „Пфайзер“, където се минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. Модерна горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите“, каза ген. Мутафчийски.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, поясни ген. Мутафчийски.

„Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%“, подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

По думите му, доверието към ваксините срещу коронавирус нараства.

Ваксинираните медици във ВМА до момента са 460, всички ваксини, които идват се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.

На въпрос как се вижда, след като отмине пандемията той отговори: „Само като лекар. Политическо бъдеще – в никакъв случай, това не е моето поле“

Свързани статии