Актуално

На фокус

Мъск предупреди: доста хора ще умрат в полета до Марс

Мъск предупреди: доста хора ще умрат в полета до Марс

27.04.2021

Втори фронт

1487


Собственикът на SpaceX Илон Мъск предупреди тези, които се канят да участват в полета до Марс, да се подготвят психически, че няма да умрат на Земята. „Успокояващото" заявление бизнесменът направи в интервю с основателя на X Prize Foundation Питър Диамандису, пише Fox Business.

Според Мъск, по време на мисията „можете да умрете, ще ви е некомфортно и вероятно няма да имате добра храна". Магнатът смята, че в обявите за кандидати за полет до Марс трябва да пише, че „предстои трудно и опасно пътешествие, от което можете и да не се върнете живи". Мъск е убеден, че първите хора на Марс трябва да са доброволци, които ги очаква „великолепно приключение".

Това не е „за всеки", подчерта той, добавяйки с още един смях: „Само доброволци!" Космическата компания на Мъск е изстреляла над 100 ракети през последното десетилетие в усилията си да привлече туристи на Луната и Марс, но доста безпилотни прототипи се взривиха.

През юни 2016 г., в интервю за The Washington Post, босът на SpaceX, сравни планираното начало на колонизацията на Марс с развитието на Северна Америка от британците. Още тогава той говори за първите смъртнци от тази мисия като за първи път потвърди намерението си да изпрати безпилотна мисия до Марс с космическия кораб Crew Dragon. През януари същата година Мъск обяви възможността за пилотиран полет до Марс до 2025 г., подчертавайки, че за подготовката на полета са достатъчни девет години.

   Източник: Spisanie8

Свързани статии