Актуално

На фокус

Можело значи! Орязаха парите за саниране на болници и се появиха средства за медицински хеликоптери

Можело значи! Орязаха парите за саниране на болници и се появиха средства за медицински хеликоптери

22.07.2021

Втори фронт

2994


След като служебният кабинет ревизира и пренаписа изготвения от ГЕРБ План за възстановяване, който трябва да докара у нас 12.6 млрд. лева от Брюксел, изведнъж се оказа, че има достатъчно средства за закупуване на цели седем медицински хеликоптера. Как? Намалиха се предвидените средства за саниране на болници.
Ревизираният план бе допълнен с 11 нови проекта. Един от тях е именно за покупката на медицински хеликоптери и за изграждане на съответната необходима инфраструктура.

Новината е добра. България е единствената страна в Европейския съюз, която все още няма изградена система HEMS. Заедно с нас бе Хърватия, но страната започна процедура за откриване на подобна служба. У нас обаче подобен дебат започва да се води едва след някой тежък инцидент и обикновено затихва след няколко дни.

За нуждата от медицински хеликоптери се заговори преди месеци, когато икономистът Владимир Каролев изчезна в планината, а спасяването му продължи над 10 часа. В началото на месец януари тази година пък в Стара планина изчезнаха няколко туристи. Един човек загина. Акцията по спасяването на оцелелите продължи 11 часа. Точно тогава се заговори за продадения през 2019 г. единствен медицински хеликоптер, изпратен в Грузия заради невъзможността на фирмата да го поддържа.

    Източник: frognews

 

Свързани статии