Актуално

На фокус

Може ли Covid-19 да доведе до спонтанно излекуване от рак

Може ли Covid-19 да доведе до спонтанно излекуване от рак

15.04.2021

Втори фронт

957


огато лекарите от болница в Корнуол, Великобритания, правят повторно изследване на 61-годишен мъж, диагностициран неотдавна с рак, се случва нещо необикновено. Туморът, който е открит на скенер няколко седмици по-рано, е почти изчезнал.

Не се съобщава името на пациента, но неговият случай е включен в публикация в British Journal of Hematology. Мъжът е диагностициран с лимфом на Ходжкин - вид рак на кръвта, който засяга около 2100 души годишно във Великобритания. Когато се правят контролните изследвания, той все още не е започнал химеотерапия. Затова внезапното изчезване на раковите клетки от тялото му е пълна загадка.

Спонтанна ремисия при този вид рак е възможна, но това се случва изключително рядко – регистрираните подобни случаи по цял свят са много малко. Има обаче едно възможно, но и доста невероятно обяснение. Само няколко дни след като му е поставена диагнозата рак, мъжът е приет в болница с тежък Covid-19. С положителен тест за коронавируса, той развива пневмония и е поставен на кислород. Остава в болница 11 дни, след което е изписан вече напълно възстановен.

Няколко седмици по-късно компютърна томография показва, че ракът е изчезнал. Заключението на лекарите му е, че Covid-19 е унищожил рака, като активира имунната система не мъжа не само, за да се справи с вируса, но и да атакува и унищожава злокачествените клетки.

Д-р Сара Чалонер, един от лекарите, занимаващ се с този случай, казва в публикувания доклад: „Смятаме, че Covid-19 предизвика антитуморен имунен отговор“. Тя вярва, че клетките, които се борят с инфекцията, наречени Т-клетки, освободени в голям обем от имунната система, за да се опитат да се справят с коронавируса, атакуват и раковите клетки, които разпознават като „чужди“ на организма.

Идеята, че един от най-опасните вируси, които светът някога е виждал, може да спаси нечий живот, изглежда безсмислена. Експертите дори предупредиха пациентите с рак да бъдат предпазливи. „Посланието за всеки болен от рак е, че умишленото излагане на Covid-19 с надеждата, че ще ви излекува, е много по-вероятно да доведе до вашата преждевременна смърт, отколкото до оздравяване“, предупреди Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия.

Лекари обаче описват и други случаи. Миналия август в списание Acta Biomedica, лекари от болница в Кремона, Италия съобщават за случая на 20-годишен мъж с неходжкинов лимфом - по-често срещан тип рак на кръвта. Въпреки лечението, ракът на пациента е рецидивирал няколко пъти и изглеждало, че не реагира на химиотерапия или лъчетерапия. След положителен тесто за Covid-19 в началото на пролетта на 2020 г., когато в Италия беше пика на заболяванията, мъжът в продължение на пет дни е с треска и кашлица, докато тялото му се опитваше да се бори с вируса. Няколко седмици по-късно и при него ракът е изчезнал. Лекарите отново допускат, че Covid-19 може да е изиграл роля за ремисията.

Но ако е така, дали е възможно и ваксините да имат подобен ефект. В медицинската литература вече има описани единични случаи при които ракът изчезва след поставяне на ваксина.

При един от тези случаи, пациент с рак на кожата в напреднал стадий е излекуван след като е имунизиран срещу дифтерит, коклюш и тетанус. В друг случай пациент с левкемията влиза в ремисия след ваксина срещу шарка.

Британски експерти обаче подчертават, че такива случаи на спонтанна ремисия е по-вероятно да се случат при рак на кръвта като лимфом, отколкото при рак, развиващ солидни тумори, каквито са ракът на гърдата, белия дроб или простатата. Според тях причина може да е, че част от случаите на лимфоми се причиняват от вируса на Epstein-Barr. Много от хората носят този вирус, но при повечето от тях той не причинява някакви симптоми или заболяване. Смята се обаче, че в редки случаи води до до рак на кръвта като се намесва в имунната система и предизвиква безконтролно делене на лимфоцити.

Когато инфекцията с Covid активира имунната система, може да се окаже, че тя открива и наличието на вирус Epstein-Barr, който се крие в раковите клетки и да започне атака срещу тях.

Спонтанната ремисия при лимфом на Ходжкин е рядка, настъпва евентуално в един случай на всеки 100 000 ракови заболявания, казва професор Хънтър. Не мисля, че разбираме напълно механизмите, допълва той. Доказването на причина и следствие ще бъде много трудно, смята той.

Не е ясно също дали предизвиканата от Covid ремисия е постоянна. При два от три описани случая, лимфомът се е върнал в рамките на седмици или месеци след излекуването от Covid.

   Източник: vesti.bg

Свързани статии

Левицата