Актуално

На фокус

Москва: Участие в „Кримската платформа“ е посегателство върху териториалната цялост на Русия

Москва: Участие в „Кримската платформа“ е посегателство върху териториалната цялост на Русия

25.08.2021

Втори фронт

570


Присъствието на всяка държава на форума „Кримска платформа“ ще се отрази на отношенията между тях и Москва, предупреди официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

„Ще бъдем принудени да разглеждаме участието на отделни държави, международни организации и техните представители в Кримската платформа като посегателство върху териториалната цялост на Руската федерация, което неизбежно ще окаже съответно въздействие върху нашите отношения“, каза тя в съобщение на сайта на министерството.

Захарова коментира и поканата към Москва за участие във форума.

„Окончателната декларация на „срещата на върха“ призовава Руската федерация да се „присъедини“ към участието в дейностите на „Кримската платформа“. Ние не виждаме възможност да участваме в тази политическа акция поради нейната цинична антируска насоченост“, подчерта тя.

В същото време Захарова отбеляза, че Русия е отворена за взаимодействие с други държави, за да отключи уникалния потенциал на полуострова.

„За тази цел ние каним нашите чуждестранни приятели на полуострова да участват в истински кримски платформи за икономическо, хуманитарно и културно сътрудничество“, каза тя.

Срещата на върха на Кримската платформа, инициирана от Украйна, се проведе в Киев на 23 август. На нея бяха обсъдени въпроси за връщане на Крим под контрола на Украйна. Повече от 40 държави и международни организации взеха участие в срещата на върха.  От българска страна участва служебният министър на вънните работи Светлан Стоев.

В заключителната декларация се отбелязва, че участниците във форума ще обмислят възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия. Самата платформа ще функционира като консултативен и координиращ формат за мирния край на „временната окупация“ в региона. 

 Източник: epicenter

Свързани статии

Левицата