Актуално

На фокус

Москва постави Арктика под контрол, бойни самолети дежурят денонощно край границата със САЩ (ВИДЕО)

Москва постави Арктика под контрол, бойни самолети дежурят денонощно край границата със САЩ (ВИДЕО)

19.12.2020

epicenter.bg

830


Командващият Тихоокеанския флот на Руската федерация адмирал Сергей Авакянц разказа за разполагането на изтребители с голям обсег МиГ-31 в Анадир (Чукотка). Бойните самолети ще носят дежурства в небето над Арктика.

В интервю пред вестник "Красная звезда" той нарече това събитие едно от знаковите в историята на Тихоокеанския флот за изминалата година.

"От 1 декември на бойно дежурство в Арктика застъпиха групи самолети МиГ-31 от морската авиация на флота. Ние ясно си даваме сметка за значението на този регион за Русия и именно поради това на летището в Анадир е разгърната съответната инфраструктура", съобщи Авакянц.

Той отбеляза, че инфраструктурата ще позволи на руските въоръжени сили да осъществяват непрекъснато бойно дежурство по противовъздушна отбрана.

Във връзка с това руски медии припомнят, че на изток Чукотка граничи със Съединените щати - с Аляска.

От 2018 г в Анадир — столицата на Чукотския автономен окръг — по време на учения всяка година се пребазират руските стратегически бомбардировачи Ту-160.

Досие

МиГ-31 е свръхзвуков изтребител-прехващач с голям обсег, предназначен за продължително патрулиране и борба с височинни разузнавателни средства, стратегически бомбардировачи и нисколетящи цели.

Самолетът може да поразява 6 и да следи до 10 въздушни цели едновременно.

Модификацията МиГ-31К беше първата, въоръжена със сдръхзвуково оръжие - ракетния комплекс "Кинжал".

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Свързани статии

Левицата