Актуално

На фокус

Москов пита: Защо за правителството е по-лесно да заключи цялата държава три пъти, отколкото да накара цялата здравна система да заработи?

Москов пита: Защо за правителството е по-лесно да заключи цялата държава три пъти, отколкото да накара цялата здравна система да заработи?

23.03.2021

Втори Фронт

4982


След първия ден на третия локдаун, можем само да кажем, че след няколко месеца ще отброим първия ден от 4 локдаун, това заяви пред журналисти в Плевен председателят на партия КОД Петър Москов. 

Според него, това е грешка. 

Заключването не е решение, напротив то задълбочава кризата и увеличава проблемите и на отделния човек, и на икономиката, и на цялото общество. Ние в КОД сме категорични, заяви той, първо, че една силна държава трябва ясно да заяви - няма да има повече локдаун, защото води до крах на икономиката и обществото. Второ, това пасивно поведение трябва да се замени с активен подход и активно задължително безплатно тестване. 

Това ще даде възможност да се изолират само заразените, а останалите да продължат активностите си. Трето, сегашното правителство се страхува от думата "задължително", защото живеем в държава, в която политиците се страхуват да кажат истината, че освен права, гражданите имат и задължения. На управляващите им е много по-лесно да заключат цялата държава, отколкото да проведат задължително тестване, обобщи Москов.

Причината, която премиерът изтъкна за поредния локдаун е "изключително големият натиск върху здравната система" припомни консерваторът. 

В момента имаме около 8 хил. пациенти с корона вирус в болниците, а статистиката показва, че в годините преди Ковид-19, българските болници са лекували 2 млн. пациенти на година, което за месец е около 160 хиляди, обясни д-р Москов. За тези 160 хил.пациенти на месец Здравната каса е плащала на лекари, сестри, персонал в болниците и т.н., каза той, което според него показва, че не само има достатъчно легла, но има и лекари, екипи, сестри и допускането, че легла има, но няма лекари и сестри, не е вярно. 

Щом Здравната каса е заплащала за лекуването на тези 160 хил. пациенти на месец, защо сега изведнъж системата се задъхвала от  само 8 хиляди пациенти от Ковид, пита Москов.


Като лекар, работещ в една от най-натоварените с Ковид пациенти болници, Москов признава, че  - да, натиск има, но той е само върху 10 % от големите болници в цялата страна.  

 Останалите 90% или въобще не участват в посрещането на Ковид кризата или го отчитат формално и държавата не може да ги накара да се включат активно в пресрещането на проблема. Излиза, че за българското правителство е много по-лесно да заключи цялата държава и то няколко пъти,  отколкото да накара част от болниците да си вършат работата, възмущава се лидерът на КОД. 

Според него, българското правителство  изобщо не третира здравната криза. То третира единствено политическа криза, която за политиците ще приключи на 4 април, но за нас гражданите ще продължи.

Лидерът на консерваторите предлага активен подход на държавата в Ковид кризата. 

Според него,  важно е да се поддържат ниски нива на заразата, чрез задължително безплатно тестване на гражданите и изолиране само на носителите.  Освен това със заповед на министъра на здравеопазването и със закон да се  ангажира целият потенциал на здравната система. В закона трябва ясно да е разписано, че болница, която  не изпълнява ангажиментите си, губи разрешителното си. 

Това ще накара болниците, които сега се крият, да отворят вратите си и да се включат в кризата и тогава изведнъж „огромният натиск „ще изчезне., сигурен е Москов. Тук искам да разсея всякакви предположения, че в тези болници в момент се обслужва спешността, която не е Ковид. 

Това категорично не е така. Същите тези големи болници, които посрещат Ковид кризата, продължават да приемат и цялата друга спешност в страната, поясни той.

Свързани статии