Актуално

На фокус

Морган Фрийман, Джо Байдън и още 961 американци със забрана за влизане в Русия

Морган Фрийман, Джо Байдън и още 961 американци със забрана за влизане в Русия

21.05.2022

Втори Фронт

1537


Русия наложи забрана за влизане в страната на 963 американци, сред които президентът Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен и шефът на ЦРУ Уилям Бърнс, предаде Ройтерс.

Забраната има само символично влияние, но е показателна за постоянното влошаване на отношенията между Русия и САЩ и техните съюзници от 24 февруари насам, отбелязва Ройтерс.

В съобщението на руското външно министерство се посочва, че това е в контекста на ответните мерки на антируските санкции. Всички лица от списъка няма да имат правото да стъпват на територията на Руската федерация.

Също така в забранителния списък влизат вицепрезидентът Камала Харис, директорът на ФБР Кристофър Рей, синът на Байдън - Хънтър, няколко американски министри, ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, както и бившата вече говорителка на Белия дом Джен Псаки.

Забраната се отнася и за няколко журналисти от американски медии, в това число и за актьора Морган Фрийман, който през 2017 г. е записал "видеообръщение с обвинение към Русия в заговор против САЩ и с призив за борба с Руската федерация", уточняват в съобщение от Външното министерство на РФ, цитирано от ТАСС.

"Русия не търси конфронтация и е открита за честен диалог с взаимно уважение, като отделя американския народ, когото уважаваме, от властите в САЩ, разпалващи русофобия, и тези, които ги обслужват. Именно тези хора влизат в руския "черен списък", се посочва в заявлението на Външното министерство на РФ.

Забрана за влизане в Русия бе наложена и на 26 канадски граждани, в това число на съпругата на канадския премиер и на главнокомандващите на военновъздушните, военноморските и сухопътните сили, предаде ТАСС, като се позова на външно министерство.

В съобщение на дипломатическото ведомство се отбелязва, че забраната е в отговор на наложените от канадските власти антируски санкции, "които засягат не само представители на властите, но и на военните и бизнес средите, а в редица случаи и най-близките им роднини".

"В скоро време ще последват нови ответни мерки в отговор на враждебните действия на управляващия в Канада режим на Джъстин Трюдо", предупреждава руското външно министерство.

Източник: dnes.dir.bg

Свързани статии