Актуално

На фокус

Мобилизираните руснаци влязоха в първи бой. Помежду си, на път за казармите (видео)

Мобилизираните руснаци влязоха в първи бой. Помежду си, на път за казармите (видео)

23.09.2022

Втори фронт

914


Новото попълнение на руската армия, което беше мобилизирано по силата на указа на руския президент Владимир Путин, вече влезе в бой, показват видеоклипове от различни части на Русия. Засега запасняците се бият помежду си на път за казармите, където трябва да ги облекат и обучат. Както се вижда от клиповете – за бойния им дух помага алкохолът.

В многобройни видеозаписи, които категорично не са вражеска пропаганда или манипулация, се виждат автобуси, спрели край пътя или на широките плочи на военни летища. Около машините – на групички или по отделно - се разкарват бъдещите бойци на Русия по фронтовете на Украйна.

   Пряко включване от летището
На единия клип на полосата на летището руски солдати от запаса се движат с неуверена походка, засегната от изпитата вече водка, към самолет, който трябва да ги приближи към това, за което ги събират - войната. Панорамата измества фокуса надясно, където в тревата нещо се чернее – мобилизираните вече са дали първата си жертва. Един от бойците е паднал пиян и е заспал зад бяло пано, има опасност да не го забележат и самолетът да излети без него.

   Епизод 2. В самолета

Втората част на този сюжет е вече вътре в самолета. Там събраните да летят заедно към победата водят спор, не се разбира точно за какво, но се налага намесата на съпровождащите бойците военни полицаи.

   Кои сме ние и къде отиваме?

На друг запис групата е голяма, за почивка са спрели четири автобуса, трезви мъже не са попаднали в кадър, поне по видимото им държане. „За к`во отиваме, ху* знае къде отиваме, еб*л съм го“ – крещи операторът. „Където е нужно!“ – оптимистично отговаря почерпен на преден план.

   Сражения в Далечния Изток

Следващото „включване“ е от Южно Курилск. Там вече е тъмно, това е в Далечния изток. На фона на военните автобуси в тъмното се развиват батални сцени. Мобилизираните влизат в първия си бой – помежду си. Униформен се опитва да разтърве все още цивилните бойци. Единият сваля якето си и се готви за битка. „Аз с`я ще ви избия!“ – заканва се вторият план. От блъсканицата на земята пада униформеният, вероятно не само под въздействието на земното притегляне.

   Это не переводится

За следващото видео трезвен преводач не може да се справи, трябва да е поне на нивото на героя от филма. Мъжът е с барета, а по фалангите на пръстите и горната част на дланта му има характерни за местата за лишаване от свобода татуси. Надписът към записа обяснява, че боецът е бил твърде пиян, за да замине за Украйна, и това, може би, му е спасило живота.

Междувременно, според публикации на руските официални медии, може да се окаже, че пиянството и злоупотребата с алкохол може да се окажат един от начините за спасяване от мобилизация. Руската "Лента" разказва, че в петък сутринта във военното окръжие в Измайловския район на Москва са се явили двама мъже с повиквателни. Единият на 40, другият на 42 години. И двамата били здраво пияни. "Напихме се за смелост. Освен нас, никой друг няма да защити Родината. А малолетните - каква е ползата от тях" - обяснил състоянието си на алкохолно опиянение единият от запасняците. И на двамата била отказана мобилизация, а служител на комендатурата ги извел от сградата и ги предал на полицията. "Искам да ме мобилизирате!" - крещял, докато го извеждат, единият, цитиран от "Лента".

   Източник: offnews

Свързани статии