Актуално

На фокус

МО прекрати поръчка за 20 млн. лв. за ремонт на ракети за МиГ-овете

МО прекрати поръчка за 20 млн. лв. за ремонт на ракети за МиГ-овете

21.09.2021

Втори фронт

297


Служебният военен министър Георги Панайотов е прекратил поръчката за ремонт на ракетите за далечен въздушен бой Р-27 за самолетите МиГ-29 заради допуснати технически нарушения в процедурата, които не могат да бъдат отстранени, съобщи Mediapool. Поръчката е на прогнозна стойност 21,6 млн. лева без ДДС и предвижда ремонта 18 ракети "въздух-въздух" от типа Р-27.

Поръчката бе стартирана от правителството на Бойко Борисов в края на 2019 г. и се движи в бавно, включително заради пандемията. Сега поръчката трябва да се обяви повторно. Към нея обаче има много въпроси, тъй като предстои българската бойна авиация да премине към F-16, a провеждането на нова процедура и ремонта на ракетите ще отнеме години и ще съвпадне с времето, когато ще получим първите американски машини.

Интерес към нея поръчката има от две компании - украинската "Укринмаш" и беларуската "Белспецвнештехника". България все още разчита само на старите изтребители МиГ-29, чиято поддръжка минава основно през Русия. Последното правителство на Бойко Борисов сключи рамково споразумение с руснаците за над 80 млн. лева, по което бяха подписани серия договори, които трябваше да свалят напрежението във Военновъздушните сили и да осигурят изпълнението на мисията Air Policing. За периода 2006-2020 г. България сключи договори за поддръжката на МиГ-29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС. Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, се очаква МиГ-овете да продължат да се използват до 2029 г., когато изтича ресурсът им.

  Източник: “СЕГА”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания