Актуално

На фокус

Млад мъж с COVID симптоми почина в чакане на линейка… два дни

Млад мъж с COVID симптоми почина в чакане на линейка… два дни

14.04.2021

Втори фронт

6253


Млад мъж в София почина със симптоми на COVID-19 след рязко влошаване и многократни и безуспешни позвънявания на Спешна помощ. Линейката се появява чак на втория ден само за да установи, че 43-годишният Станислав вече няма пулс, разказа майката на мъжа пред Нова телевизия.
По разпореждане на здравния министър Костадин Ангелов агенция "Медицински надзор" започва проверка на случая. От Спешна помощ потвърдиха, че повечето от нещата, които разказва майката, отговарят на истината. Това е пореден случай с неполучена Спешна помощ в пандемията, като службата явно изпитва затруднения въпреки хвалбите, че натискът върху здравната система започва да намалява.

Мъжът е започнал да се влошава в късния следобед. Майката започва да звъни на Бърза помощ, като първото позвъняване е в 17:43. От Спешна помощ отговарят, че има много пациенти, но човекът ще бъде обслужен. Жената е звъняла неколкократно след този час. Последното обаждане е около 23:55. "Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа", разказва майката Евгения Илиева, която на свой ред е с положителен PCR.

На следващата сутрин състоянието на мъжа вече е било много тежко. Майката звъни в 6:40 сутринта, линейката идва, но когато лекарят пристига на етажа, мъжът вече е починал. Станислав е имал масивен кръвоизлив преди години. Тогава е бил спасен и не е имал други проблеми. Личният лекар на мъжа също не се е отзовал да дойде на посещение. "Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма", казва Евгения.

От Спешна помощ потвърдиха разказа на жената. "Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето", казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. Тя добавя, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, добавят от Спешна помощ.

  Източник: frognews

 

 

 

Свързани статии