Актуално

На фокус

Митрофанова: Ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост е безценна

Митрофанова: Ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост е безценна

24.05.2021

Втори фронт

701


Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай 24 май чрез видеоклип пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Във видеото, публикувано във фейсбук страницата на Руското посолство, Митрофанова заявява, че "извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима".

"Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: "България е дала на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността", обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно", казва още тя.

Посланикът на Русия и дипломати на посолството положиха цветя на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

По-рано днес Посолството на Русия в Скопие написа публикация в Туитър, в която се цитира президентът Владимир Путин. "Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя – Владимир Путин".

"Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя", се казва във втора публикация на руското посолство в Северна Македония.

    Източник: offnews

Свързани статии