Актуално

На фокус

Митрофанова: Отношенията с България може да се определят като дипломатическо противопоставяне

Митрофанова: Отношенията с България може да се определят като дипломатическо противопоставяне

09.05.2021

Втори Фронт

3208


В специално интервю за bTV и Десислава Ризова посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви, че в момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и сили, които искат еднополюсен свят. Според нея последните 2 години в отношенията между Русия и България могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

Мандатът на Елеонора Митрофанова у нас започна на 3 март. Тя е завършила руската дипломатическа школа МГИМО и е била одитор, юрист и депутат. По-късно става заместник генерален директор на ЮНЕСКО и постоянен делегат на Русия в организацията. След това става първи заместник-министър на външните работи на Русия и е първата жена на такава висока длъжност в руската дипломация.

Минаха няколко месеца от Вашето назначение в България. Отговорихте ли си на въпроса - къде се намира в координатната система България  - с ЕС ли е, със САЩ или с Русия? Това са ваши думи.

Може би тогава думите ми не бяха добре разбрани. Ние приемаме избора на България - Вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни.

Смятате, че това пречи?

Пречи. Пречи, защото в момента Русия е подложена на много сериозен натиск, при това често - неоснователно. В момента се води геополитическо сражение между две направления - искащото многополюсен свят и искащото еднополюсен свят. И американците, които аз наричам мисионери, които се опитват да ощастливят целия свят с еднакъв подход към демокрацията. Тези понятия като демокрация, права на човека започнаха да се използват като опит да се подчинят определени страни.

През последните месеци и години на дипломатическия фронт отношенията ни се усложниха. Ние обявихме ваши дипломати за персона нон грата, вие също. Вашата оценка за случващото се?

Знаете ли, този период от година и половина-две може да се определи като дипломатическо противопоставяне, не дори идеологическо. Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. Това беше предшествано от период на разцвет - имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но – мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация.

Да излезем от дипломацията и да влезем в темата с шпионажа.
Предполагам сте запознати в детайли с повдигнатите обвинения на цяла група, за която се твърди, че е извършвала шпионаж в полза на Русия? Познавате ли тези хора?

Аз, разбира се, не познавам тези хора. Какво и как са правили - прокуратурата на България не ни е казала.

А отправяли ли са въпроси към вас?

Не, нищо повече не мога да ви кажа по същество. Нашите дипломати са посещавали тази жена, съпруга на един от предполагаемите членове на групата, тя е рускиня и е посещавала консулството само три пъти, а не редовно. Тя е пенсионерка и един път е идвала, за да си оформи за пенсията, втори път - за получаването на пенсионните документи. Нищо повече не мога да кажа.

А развитие по този въпрос има ли?

Не. Никакво.

Тогава казахте, че в случая България е показала „лоялност към стопаните“ с този случай, а външният ни министър ви отговори, че българите не са кучета. Вашият коментар?

Жалко, че така отговори. На България й се налага да маневрира като неголяма държава с разбираеми икономически зависимости. Естествено, че иска да получава повече пари и да се развива и намирам сравнението с куче за не много удачно.


Тече шпионски скандал и между Русия и Чехия. Приличат ли си двата случая и има ли българска връзка?

Нищо не мога да кажа по същество. Ако говорим за чешкия въпрос, той отдавна беше затворен. Имаше разбирателство, че това е нещастен случай, без човешка намеса - или детонация, или самозапалване. Защо отново избухна този скандал, още повече, че и чешкият президент каза, че са му носили документи и никога не е имало руска следа. В Чехия всичко всъщност стана доста банално - просто от обществената поръчка за строителството на атомна централа беше изгонен „Росатом“. Там веднага се появи „Уестингхаус“, която беше на ръба на фалита и затова американците се опитват да я пробутат във всички подобни проекти. Знаете ли, оръжейният пазар, особено когато става дума не за държави, а за частни фирми, е полукриминален бизнес. Затова тези взривове.

Това е просто бизнес.

Не е само бизнес. В оръжейния бизнес има много правила, които не бива да се нарушават и той сериозно се контролира от страна на държавите, има много конвенции, забраняващи определени оръжия. Така че, първо трябва да се разследва и тогава да се правят изводи.

Имаше намеци за връзка между този случай и казуса „Скрипал“. Намирате ли такава? Знае ли Русия детайли за местоположението и състоянието на Скрипал?

Скрипал беше първата история, непонятна до край. Никой не е искал да трови Скрипал. Той е излежал своето и е бил пуснат да си ходи, човекът е живял пенсионерски живот и не е ясно кой би искал това. Мисля, че това е операция в духа на английските спецслужби, която беше приписана на Русия, за да започне процесът на дискредитация. Къде са семейство Скрипал никой не знае, но след отравянето им наблизо се оказаха военни медици от Великобритания и тази история започна серията от такива истории. С отравяния.

Добре, не знаете къде са семейство Скрипал, но за сметка на това всички знаем къде е Алексей Навални, в затвора. Смятате ли, че присъдата му е справедлива?

Трудно ми е да кажа дали присъдата е справедлива, но тя е за неговата икономическа дейност. Той вече веднъж беше осъждан и пуснат с подписка и условна присъда, които нарушаваше. Навални е много противоречива фигура. През 2010-та когато се кандидатира за кмет на Москва, предизвика голяма симпатия. Млад, симпатичен, добре говори и наистина предизвикваше симпатия у много хора, и у мен също. Той е националист, но е и нарцис, иска публичност, политика, да е във фокуса на общественото внимание, това е същността му. И започна да прави разследвания и смяташе, че те ще го доведат до голямата политика, защото хората го четат. Но хората обичат хляб и зрелища, четат разбира се, но не значи, че биха гласували за него. Той има малко подкрепа. Медиите я преувеличават.

Може би неговите разследвания са причината да се намира в затвора?

Не, щяха да го спрат по-рано, защо да чакат толкова дълго? 10 години.

А това за двореца на Путин?

Не мисля. Щеше да стане по друг начин. Все пак, когато се почувства зле, го пуснаха в Германия, можеха и да не го пуснат, беше жест на добра воля.

Казвате - когато се почувства зле, не беше ли отровен?

Нищо не мога да кажа, защото на всички питания към немските лекари никой не даде разяснения и пояснения. Това трябва да се разследва.

Има ли вариант, в който Навални да бъде освободен по-рано, здравословното му състояние е лошо в момента?

И вие ако обявите гладна стачка за 20 дни, и вие ще се чувствате зле. Това е игра, той има нужда от шум около себе си.

Друга важна тема. Целият свят наблюдава вашите отношения с Украйна. Каква е ситуацията по вашата граница? И възможно ли е Донбас да има съдбата на Крим и Русия просто да влезе там?

Възможно или невъзможно е като да гледаме на кафе. Този въпрос е повече към Украйна. Ние провеждахме учения из цяла Русия и, разбира се, на границата с Украйна. Разбира се, това беше в определена степен и демонстрация на сила. И помогна.

Всички разбрахме, че е демонстрация на сила.

Да, разбира се, за да спре да обстрелва. Къде е логиката? Вие казвате Донбас е наша земя, отивате и стреляте по тях. Как е възможно това нещо?

Ще опитате ли да направите това, което направихте в Крим?
 

А какво направихме в Крим? Това не беше отдавна подготвяна операция - дайте да присъединим Крим. Не, това беше друга история, защото когато в Украйна започна Майдана и свалиха Янукович, стреляха и националистите взеха властта и контролираха правителството, влаковете с тези националисти тръгнаха към Крим. В Симферопол имаше сблъсъци с кримските татари и стана очевидно, че ако пристигнат националистите може да стане същата касапница като в Киев. Това не биваше да се допуска, а и Крим не е Киев, Крим дефакто е руски по своя състав. Нашият военен флот беше там по договор с Украйна, имаше 16 000 души и те просто си взеха оръжията си. Това е.

Как върви ваксинация в Русия? Вие ваксинирахте ли се и с какво?

Аз не, защото преболедувах вируса. Иначе върви, към днешна дата са ваксинирани 20 милиона. Имаме три ваксини – „Спутник V”, после още две бяха одобрени.

Aко всичко върви добре, може би скоро ще започнете да издавате отново визи за българи и други националности?

Да, у нас с това се занимава организация, наречена „Роспотребнадзор“, следи епидемиологичната обстановка. Те сега решават как се минава граница, къде могат да летят самолети, надяваме се да стане така.

В България политическата обстановка е нова и сложна. Какво мислите за нея?

Наистина е сложна, вие сте парламентарна република, това е доста сложна форма, тя може би е най-логична за богати страни с устойчиви механизми и партийни системи. Струва ми се, че това е резултат на все още неукрепнала партийна система в развитие, надявам се следващите избори да дадат възможност за коалиционно правителство. Макар че в условия на криза е опасно, когато има политически бури.

Да поговорим и за енергийните проекти - къде Русия вижда поле за сътрудничество - в атомната енергетика - Белене или Козлодуй, или в трансатлантическите газови проекти?

Въпросът е и прост, и сложен. „Български поток“ е построен, всичко върви по план, доставя се газ, и ще се доставя. Ако се натовари капацитетът на потока, може да се газифицира България. Мисля си, че отказът от Белене не е най-правилен по мое мнение, защото би съставлявал около 25% от енергетиката на България. Той можеше да бъде пуснат за 5 години и България да експортира електроенергия.

Но има опасения, че това ще даде на Русия лостове за политическо влияние.

Разбирам, но това е българска собственост, какво влияние? Вие вече загубихте 3 милиарда от този проект заради неустойки и други. Ние не можем да спрем този проект, той е ваш. А Козлодуй, там се предлага от американци да се използва руското оборудване за Белене и да го съвместят с американските технологии. Това поражда въпроси.  Опасно е да съвместяваш несъвместявани неща. Ще видим.

Днес в Русия и други страни се отбелязва Денят на победата, на други места се отбелязва Денят на Европа. Каква е символиката на тази дата?

За Русия и много страни от бившия СССР това е свят празник. Той ще се отбелязва още дълго, докато са живи ветераните и оцелелите, децата на войната. Този празник е заради спомена за ужасите, жертвите по време на войната и напомняне да направим всичко, за да я избегнем. Искам да използвам случая и да поздравя българите, нашите съотечественици за празника на великата победа. Докато сме живи ще помним тези, които дадоха живота си за нашите страни. Всички, които са воювали рамо до рамо с нас за освобождаването на Европа.

Източник: БТВ

Свързани статии