Актуално

На фокус

Миролюба Бенатова: Властимащите отдавна практикуват неглижиране на неудобните въпроси

Миролюба Бенатова: Властимащите отдавна практикуват неглижиране на неудобните въпроси

29.12.2020

Миролюба Бенатова

2378


- С коя партия ще се явите на избори? - пита Ива Николова току що подписалите споразумение за съвместно явяване на избори Николай Хаджигенов (Отровното трио) и Мая Манолова (Изправи се. БГ). Двете формации не са партия и въпросът е логичен. Отговорът: - На кафяви медии не отговаряме.
Това не е отговор. Всички силни на деня са си избирали на кого да отговарят, слагали са етикети (не казвам, че пик не е кафява медия, но това няма отношение към задължението на публичните фигури да дават отговори), властимащите отдавна практикуват неглижиране на неудобните въпроси. Даже и на въпросите изобщо. 
Така се стига до 111. И това, че някой те е обиждал, не е причина да пестиш отговори. Ако ги имаш, просто ги даваш. Иначе продължаваме да тънем в черно-бялото блато на несвободата. На разделението на наши и ваши. На реваншизма. На чистките. На липсата на памет.
Един държач на микрофон, макар и с бранд от "добрите", не е по-добър от този, който може да разпознае представител на партията на Бареков и да пита за фалита на КТБ. Ретланслаторите с правилни брандове също са част от проблема на 111. Паметта не е на почит. И да, пик бълва гадости за всеки, който критикува властта. Но тези, които са се засилили да бутат статуквото, трябва да покажат повече зрялост. Иначе просто ще се  въртим в кръга на обидата и отмъщението. Трябва да има начин задаването на въпроси да излезе от етикета "правилни и неправилни". С този етикет винаги се злоупотребява и доказано, не е довел до нещо добро. Време е за умение да се дават отговори. Спокойно и безпристрастно. Иначе скоро пак ще има клади.

Свързани статии