Актуално

На фокус

Мира Радева: Новите млади са невъзпитани демократично - пращаха за вот с машини хора, които чакат за пенсиите си на ръка

Мира Радева: Новите млади са невъзпитани демократично - пращаха за вот с машини хора, които чакат за пенсиите си на ръка

05.12.2022

Втори фронт

563


- Какво печелиш, като намалиш невалидните бюлетини, щом губиш 2-3 пъти повече от това, че хората не отиват да гласуват

- Разруши се доверието и хората не вярват нито

на хартията, нито на машините

- Избирателите са ужасно отвратени от всичко,

което се случва. Включително и от новите млади

- Какъв сигнал се даде на обществото след тези дългочасови заседания по промените в Изборния кодекс - както в парламента, така и преди това в комисиите, г-жо Радева. Трябваше ли такова вторачване върху изборното законодателство, госпожо Радева?

- Всичко се случи по много себеразрушителен за цялата ни публичност начин. Много е хубаво да искаш да градиш нови отношения, но трябва да мислиш и за това, което разрушаваш. Тоест, като бутаме една стена, няма ли да срутим цялата къща. И това е деликатният момент, в който поставяме цялата публичност на изпитание. Всичко тръгна от прекалената амбиция на ГЕРБ да установят монопол - 12 години имаше една претенция всичко да бъде под техен контрол. В посттоталитарния човек съществува идеята, че единствено монополът му изгражда чувство за сигурност. В това отношение ГЕРБ успя дори на ниво обществено мнение - виждаме, че изградиха сигурна и стабилна електорална подкрепа, която много други преди това не успяха. Но подцениха много важен фактор - когато съсредоточаваш власт, със сигурност наливаш сила и в противниците. Те създадоха много сериозни опоненти и в икономиката, и в политиката, и в медиите. Само че тези опоненти не можаха да излъчат достатъчно силна фигура, подобна на Бойко Борисов. В това отношение те се оказаха ялови. И им трябваше средство, с което да извадят Борисов от властта.


- Визирате машинното гласуване?

- Машинното гласуване беше екстремно наложено, защото им трябваше да махнат Бойко Борисов. И успяха. Но впоследствие не можаха да се възползват от дивидентите на победите си, защото бяха неумели - излъчваха неувереност през цялото време и допускаха нелепи грешки, оказаха се несъстоятелни и се провалиха управленски. Това личеше и по начина, по който действаха срещу него. Ако си достатъчно уверен в себе си, защо ти е да го арестуваш по този начин? И сега вече играчите си дават сметка каква глупост са направили с машините - тук визирам Корнелия Нинова, която публично го призна. Но пък, от друга страна, щетите вече са нанесени - разрушено е доверието в политиците въобще. Дори връщането на хартиената бюлетина няма да върне избиратели, защото те са ужасно отвратени от всичко, което се случва. Включително и от новите млади.

- Тоест не смятате, че с промените ще се върне така дългоочакваното доверие в изборния процес?

- Не. Това, което се направи, допълнително разрушава доверието в гражданите. За жалост, бързото налагане на машинното гласуване неизбежно доведе до тези проблеми, с които се сблъскаха дори част от хората, които го въведоха. Другото вече е дълбоката слабост и безсилие на политическите противници на ГЕРБ.

Но да обърнем внимание и на нещо друго. Промените за гласуването сега са, защото местният вот, какъвто ще има догодина, винаги е бил повече или по-малко контролиран. А там пък малките разлики имат огромно значение.


- А какъв е изходът тогава?

- Не знам как може да се излезе от тази ситуация, а действително имаме нужда от голяма промяна. Аз например съм симпатизант на мажоритарната избирателна система, защото засилва личната отговорност на депутатите. Но дори една мажоритарна система в момента още повече ще изкриви нещата. Почвам да си мисля, че за да постигнем някаква относителна политическа стабилност при такива раздробени парламенти, може би трябва да вървим към някаква избирателна система от типа на гръцката, която дава предимство на спечелилия най-много гласове.

- Но точно машините се въведоха за борба срещу контролирания и купения вот, както и за намаляването на риска от невалидни бюлетини.

- Това е фалшив аргумент. Какво значение има, че намаляваш броя на невалидните бюлетини, при положение че губиш два-три пъти повече от това, че хората не отиват да гласуват. Факт - имаше много невалидни бюлетини, било заради изборни измами, било, че хората са объркват.

  Източник: 24 часа

Свързани статии