Актуално

На фокус

Миню Стайков иска да говори пред ЕК в открито заседание

Миню Стайков иска да говори пред ЕК в открито заседание

19.06.2021

Втори фронт

7750


След като Миню Стайков осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за прекомерното му задържане, той е поискал безпрецедентно да бъде изслушан от Европейската комисия (ЕК). Стайков бе арестуван през септември 2018 г. Той бе с мярка „задържане под стража“ до февруари 2021 г. Оттогава до момента пък е в домашен арест.

Завчера е депозирано искане до президента на Република България с копия до министъра на правосъдието Янаки Стоилов, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до посолствата на САЩ, ФРГ и Нидерландия, съобщава „Флагман“.

То е за изслушване на Миню Стайков от Европейската комисия и проверка на наказателните производства срещу него, респективно, за мониторинг на случаите му.

Аргументите на бизнесмена са описани в 6-7 страници, съобщи адвокатът му Анна Попова.

„Обръщам вниманието Ви на случващото се с дълбоко безпокойство от системното нарушаване на човешките права и върховенството на закона, както и незачитането на наднационалните съдебни актове, с които се установява нарушаването на човешките права. Чрез използване на лостовете на закона и магистратския имунитет се прилагат практики за вероятното обслужване на частни икономически и политически интереси.

С оглед изложеното, моля да вземете отношение, като упражните правомощието си за иницииране на проверка на законността на образуваните наказателни производства срещу мен, принципа на разпределението на делата, както и законосъобразността на наложените ми мерки, като моля да бъде извършен мониторинг на случая от експерти на Европейската комисия, Министерство на правосъдието и неправителствени организации. Моля да бъда изслушан в открито заседание на Европейската комисия по повод описаното в настоящото искане – съществуващите порочни практики, упражняваните репресии, нарушенията на правата ми като човек, бизнесмен и кандидат-политик, както и правата на членовете на семейството ми“, пише Стайков.

Адв. Анна Попова напомня, че още през юни 2019 г. са изпратили сигнал до върховния комисар за защита на човешките права към ООН с копие до ЕК. Тя се надява, че експертите, които се очакват у нас през октомври, да включат и случая с Миню Стайков.

„Но сега сезираме и тези институции, като прилагаме решението на Европейския съд по правата на човека, което излезе на 8 юни“, казва адв. Попова.

   Източник: big5.bg

Свързани статии

Левицата