Актуално

На фокус

Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19

Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19

07.04.2021

Втори Фронт

376


Живият щит срещу COVID-19 - лекарите, отбелязват своя професионален празник. За разлика от друга година обаче днес медици от спешни центрове и болници запазват минута мълчание в памет на онези свои колеги, които загубиха битката с вируса.

Празникът тази година има по-различен, по-дълбок смисъл. Над 120 са медиците, които загубиха битката с COVID-19. Техните колеги в "Пирогов" и пред столичната Спешна помощ запазиха една минута мълчание точно в 12.00 ч.

"Всички, които дават повече здраве на хората, би трябвало да празнуват и то най-вече, защото има с какво да се гордеят от изминалата година. През изминалата година никой от тях не се огъна под едно много голямо бреме, остана на мястото си и смятам, че това се усети от цялото общество. Същевременно за съжаление не е никак време за празник, вече повече от година сме затворени, а все още, колкото и да ни се иска, ние не виждаме края на тази епидемия в краткосрочен план и за съжаление констатацията от тази последна една година е, че в тази битка бяха дадени много жертви", каза зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Така една година след първите случаи на изгубени медици те определено не са забравени и дори днес сутринта пред паметника в Докторската градина венци поднесе и ръководството на Медицинския университет.

В този ден йерархия няма - няма лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, всеки може да почувства този празник и можем да кажем едно поредно "Благодаря!" за всичко, което правят за нас.

 Източник: БНТ

Свързани статии

Левицата