Актуално

На фокус

Министър Петков: 602 чужди компании имат инвестиционен интерес у нас

Министър Петков: 602 чужди компании имат инвестиционен интерес у нас

06.07.2021

Втори фронт

2490


602 чужди компании са заявили интерес към инвестиции и експорт у нас. Фирмите са изпратили официални писма до Министерството на икономиката. Това обяви на брифинг икономическият министър Кирил Петков във връзка с резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговскоикономическите въпроси на България в цял свят.
„Идеята на състезанието беше да се мотивира, да има конкурентен принцип и най-добрите да бъдат отличени. Броят писма само за 5 седмици, в които състезанията беше проведено, е 602. 602 компании , чужди, по различните пазари из целия свят, са написали писма за инвестиции, за интерес, експортни сделки и за сътрудничество“, обясни той.

Петков поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, за интерес са 218, а 255 писма са за сътрудничество. Той допълни, че очакванията му са били за не повече от 300 писма.

„Надявам се, че една от тези компании ще можем да обявим още в събота, като директна инвестиция в нашата страна“, добави Петков.

„Сред тях са азиатски и американски компании. Имаме компания от Европа, която се интересува от система за съхранение на електрическа енергия. Друга европейска компания, която произвежда компоненти за космически спътници, също е заявила интерес да развива бизнес у нас“, уточниха от ведомството. Европейската космическа агенция ще дойде у нас, за да оцени възможностите на страната ни да развива бизнес в тази насока, обяви министърът.

„Следващата част от задачата ще е да реализираме това и част от тях поне да станат реални инвестиции. Надявам се едно от тези 602 писма ще можем да обявим още в събота като директна инвестиция в България“, каза още Петков.

Търговските ни аташета в Германия, Великобритания и САЩ са пратили най-много писма за инвестиционни интереси от чужди компании.

„Най-добрата компания за усилватели, използвани в космическите технологии е българска. По тази линия бием американците и китайците”, добави той.

   Източник: frognews

Свързани статии