Актуално

На фокус

Министър Минеков: Бюджетът е изяден до стотинка. Ще прося пари за актуализация

Министър Минеков: Бюджетът е изяден до стотинка. Ще прося пари за актуализация

01.09.2021

Втори фронт

506


Бюджетът е изяден до стотинка. Ще прося пари за актуализация, за да оцелеят театри, музеи и всичко останало за няколко месеца. Това коментира в ефира на Нова телевизия министърът на културата проф. Велислав Минеков.

„Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници. Това беше причината и за миналогодишните протести, в които участвах от сърце. Това е само един от паметниците на разрухата, който имаме. Не съм очаквал, че мога да срещна толкова щета в цялата страна. Видях неща, които са потресаващи“, обясни той по повод съдбата на остров „Свети Кирик“. Според него има изготвен план още от през 2010 година, който включва музейната част, история на острова. Той просто си стоял в Министерството на културата.

„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на работещите в театрите. Иначе щетите към държавата са ужасяващи. Приходите са силно намалели и държавата покрива една огромна загуба от близо 20 млн. лева за миналата година“, каза още проф. Велислав Минеков.

Той коментира и дали е реалистично предложението театрите да работят, като допускат само ваксинирани и персоналът също е имунизиран.

„За това не е нужна кой знае каква алгебра. Представете си процента на ваксинирани. Представете си процент от процента на ваксинираните, който ще пожелае да отиде на театър, кино или в опера. Трябва да се измисли вариант, който да бъде като донякъде миналогодишния, но не с тази огромна загуба”, уточни проф. Минеков.

По думите му опасността не е само по отношение на публиката. „Спомням си, че миналата година тя беше ограничена. Целият състав, който е на сцената, той не беше на 50% - какво правим с тези, които работят там. За трупата трябва също да се помисли. Какво правим с тези, които произвеждат този артефакт. Как репетират - през компютър, интернет?”, попита той, като допълни, че по-строгите ограничителни мерки нанасят щети на културата.

  Източник: frognews

Свързани статии