Актуално

На фокус

Министър Комитова: Защо сме плащали авансово за строежи, които ще започнат след 4-5 години?

Министър Комитова: Защо сме плащали авансово за строежи, които ще започнат след 4-5 години?

09.06.2021

Втори фронт

5299


Имаме авансови плащания за строежи, които ще започнат след 4-5 години. Това наложи и смяната на ръководството на „Автомагистрали”. В тези 5 години фирмите могат да фалират, може да се случи нещо.
Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова, която започна проверки на АМ „Хемус”. Експерти от ведомството са установили съществена промяна в строителна площадка при бъдещия пътен възел с пътя Велико Търново – Русе.

„За участък 6, съгласно доклада на Сметната палата, са платени авансово около 90 млн. лева на фирма Х, за да купува материали за бъдещи строежи“, каза регионалният министър.

Оказва се, че на въпросния обект има изготвен проект, но няма разрешение на строеж. Според министър Комитова обаче се вижда, че се копае. Тя уточни, че са много далеч от разрешението за строеж, защото има ПУП и отчуждителни процедури.

„Първо проверихме един камион с документи и след като направихме проверката по документи, свързани със свлачища, пътища и други строежи, сега сме тръгнали на проверки на място. Проверките, които правим касае извършване на строителни ремонти за 600 млн. на фирми, които са полагали асфалт, работили са и трябва да установим дали са извършени, и трябва да ги изплащаме. Другата група проверки е на обекти като този, където трябва да установим какво се случва на място”, обясни тя.

По думите на министърката от вчера до днес има съществени промени по тази площадка. Според Комитова преди ден на строежа е имало само 3 багера, а днес е разположена многобройна тежка техника.

Комитова повика строителя на обекта, който обясни, че строителната площадка, на която се намират в момента е паркинг - техниката стои на място, тъй като е преместена от друг паркинг.

   Източник: frognews

Свързани статии