Актуално

На фокус

Министър Кацаров разпореди проверка на управлението на пандемията от НОЩ и проф. Ангелов

Министър Кацаров разпореди проверка на управлението на пандемията от НОЩ и проф. Ангелов

28.05.2021

Втори фронт

733


Здравният министър Стойчо Кацаров разпореди проверка на управлението на пандемията от COVID-19. Това става ясно от негова заповед, издадена на 28 май. В срок от 30 дни Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) трябва да извърши анализ на здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от SARS-CoV-2.
НЦОЗА следва да определи преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на COVID - 19 върху регистрираната смъртност. .

Националният център трябва да анализира общия брой смъртни случаи, както и тези по причина COVID-19.

На Националния център се възлага още да анализира дейността на центровете за спешната медицинска помощ, на първичната извънболнична помощ, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната медицинска помощ.

Здравният министър възлага още да се анализират действията на правителството и на Националния оперативен щаб, на министрите на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, дм. и Кирил Ананиев, регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести, Националната здравноосигурителна каса и други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията.

НЦОЗА трябва да проследи и оцени ефекта от прилагането на отделните противоепидемични мерки, осигуряването на ваксини и организацията на ваксинационния процес.

 Източник: frognews

Свързани статии