Актуално

На фокус

Министър Асен Василев пуска проверка на шефа на НАП, уволнява го, ако е сгафил с фирмата си

Министър Асен Василев пуска проверка на шефа на НАП, уволнява го, ако е сгафил с фирмата си

01.06.2021

Втори фронт

1384


"Ще пуснем проверка вероятно още днес, търсим инспекторат, който да я направи, защото очевидно НАП не може да проверява сама себе си”.
Това заяви финансовият министър Асен Василев пред ”Свободна Европа” по повод новия шеф на НАП Румен Спецов.

Финансовият министър е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов, ако проверка установи, че той е продал фирмата си през 2016 г., знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия.

Коментарът му дойде ден след като кандидат-депутатът от БСП Георги Кадиев (бивш зам.-финансов министър 2005-2007) публикува разпечатка от съобщение за връчване на ревизионен акт на "Гранекс трейдър" от юни 2016 г. Три месеца по-рано Спецов е продал дяловете си в дружеството на фиктивен нов собственик.

Според Кадиев - "с голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн.лв. на НАП".

Асен Василев посочи, че ще използва данните му като повод за проверка, но в момента се търси "кой инспекторат може да я направи, тъй като НАП не може да се самопроверява". Приключването й трябва да стане "в разумен срок", но Василев не се ангажира с конкретни дати.

Служебният министър на финансите твърди, че проверка по случая "Гранекс" вече е правена, без да се открият нарушения. Малко след назначаването на Румен Спецов, НАП публикува съобщение, в което твърдеше, че той е излязъл от компанията, когато тя не е имала дългове към държавния бюджет.

"Той е искал да напусне България и си е продал фирмата, отишъл е в Ню Йорк, а после в Дубай с жена си. В този момент е продал фирмата си и честно казано, не се е интересувал кой купува тази фирма. За да се продаде една фирма, трябва да има чисто досие, документи от НАП, от местните власти за липса на задължения. Ако има нещо, което е нередно, подсъдно, незаконно, със сигурност то ще излезе. Със сигурност тази проверка е текла известно време, когато това се е случвало, сега пак може да бъде пусната. Сигурен съм, че най-различни органи могат да се самосезират, ако решат. Аз лично нямам притеснения в професионализма и почтеността на г-н Спецов", каза Асен Василев пред "Свободна Европа".

Той си обясни "атаките" срещу Румен Спецов с промяната на начините на работа на НАП след смяната на ръководството.

"В НАП започна преориентиране на работата на агенцията - вместо да гоним фризьорски салони и хлебопекарни, направихме списъци с най-големите фирми, които са получили обществени поръчки, най-големи фирми с държавен ресурс извън обществените поръчки, фирми с касови наличности. И отгоре надолу по тези списъци, без да се интересуваме чии са тези фирми, започват проверки. Тази промяна на посоката означава, че се настъпват много интереси - проверяват се фирми, които никога не са проверявани досега", каза още Асен Василев.

Преди две седмици в първото си интервю финансовият министър обясни още защо е назначил шампиона по културизъм Румен Спецов за директор на НАП: „Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“.

Още с встъпването си в длъжност Василев каза, че е била необходима актуализация на бюджета, каквато не е извършена.

По негови данни до 14 май правителството на Бойко Борисов е изхарчило голяма част резервите в бюджета и това затруднява както мерките, насочени към противодействието на COVID-19, така и поддържането на изплащането на 50 лв. добавки към пенсиите.

   Източник: epicenter

Свързани статии