Актуално

На фокус

Министър Ангелов: "Твърденията, че , че тази ваксина е направена много бързо и ще има заплахи за живота и здравето на хората, са неверни"

Министър Ангелов:

10.12.2020

Втори Фронт

167


Създаването на ваксините конкретно за този вирус не е стартирало през март. Всички си спомняте инфекцията от SARS през 2003-та година. Така че това до някаква степен е втора версия на коронавируса от 2003 година и реално от 2003-та година фирмите работят за ваксина. Така че твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и ще има заплахи за живота и здравето на хората, са неверни, коментира днес здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

Екип на Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с фирмите производители, за да се събере цялата информация и да се направи информационна кампания, която да достигне до всеки гражданин, категоричен бе Ангелов. Той обаче уточни, че все още няма одобрена ваксина.
Много е рано да говорим за противопоказания и показания, уточни проф. Ангелов.

"Има гаранция, че България ще получи количествата ваксини, които е заявила", обяви на брифинга Богдан Кирилов - директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб.

Присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите на ваксини срещу COVID-19 ни гарантира достъп до договорените количества. До този момент ЕК е договорила 2 милиарда с допълнителните количества, обясни Кирилов.

 

  

Свързани статии