Актуално

На фокус

Министър Алексиев: Собственикът на „Вера Су“ умишлено бездейства и го води към затопяване

Министър Алексиев: Собственикът на „Вера Су“ умишлено бездейства и го води към затопяване

10.10.2021

Втори Фронт

1248


Турският собственик на заседналия край Яйлата кораб „Вера Су“ умишлено не предприема действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, за да получи сумата от застраховката. Това заяви в своя позиция министърът на транспорта Христо Алексиев след проведени срещи с представители на салвидж компания, застрахователя на кораба и този на товара.

Чуждата компания за спасяване на кораби е представила план за разрешаването на ситуацията, но и към момента не са получили възлагане на операция от корабособственика.

Според две салвидж компании, участвали в срещата с министъра на транспорта Христо Алексиев, липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик и лошите атмосферни условия могат да доведат до отлагане на акцията по спасяване на кораба.

В среща с представители на застрахователите на кораба и неговия товар транспортният министър е настоял за пълното възстановяване на разходите, направени от страната ни до момента и за в бъдеще.


Утре представители на ИА „Морска администрация“, на салвидж компанията и на застрахователите ще направят нов оглед за актуалното състояние на кораба и ще представят писмени предложения към министър Алексиев за по-нататъшните стъпки по спасителната акция.

След огледа приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори (ГСМ) и др.

Източник: БНР

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания