Актуално

На фокус

Минеков: Министри са си купували величие и удобство чрез медиите

Минеков: Министри са си купували величие и удобство чрез медиите

08.07.2021

Втори фронт

451


„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме нов парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима“, заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков в интервю за БНР.

Той твърди, че Съветът за електронни медии (СЕМ) е съвет с чисто политически функции. И добави, че има една огромна медийна зависимост от правителството, независимо какви са медиите.

„Не можем да говорим за частни медии в България. Всичките, общо взето подобни, се издържат с пари от държавата, със средства от министерствата, от общините, от познати фондации, от напълно непознати фондации, от села, паланки, градове, музеи, хотели, ресторанти. Но когато държавата е вътре, е смущаващо. Виждам телевизии, които се хранят от всички министерства, получавайки средно по половин милион от всяко едно министерство. Другото е партийната хранилка. Няма партия, която е била досега вътре в парламента, която да не участва навсякъде с една огромна сума. Смущаващо е, наистина“, каза Минеков, като посочи данни от публичния регистър към Министерството на културата за собствеността на медиите и тяхното финансиране.

"Другото, което е, че до 30-и (юни) трябваше да се подадат декларациите за собственост, има много, които не са подали. Никога не е прилаган законът към тези, които не са подали такива декларации", каза Минеков и добави, че досега министерството не е предприемало мерки, защото "ако го направи, ще пострада имиджът на министъра" и медиите ще го подхванат.

"Ще ви призная, че  получих тази седмица две леки заплахи под формата на измислено възмущение от моето поведение и заплаха, че това поведение ще бъде разказано публично. "Има хора, които са притиснати от това, което говоря и (ми се казва, че) трябва да намаля този натиск, особено за неща, които при една нормална прокуратура биха тръгнали в много лоша посока. Но нищо не е в състояние да ме притесни, да бъда притиснат или да бъда заплашван. Няма да се случи“

Той посочи откъде идва натискът: „Медии, които са били удобни на предишното правителство, които са останали недокоснати, които са били хранени редовно и то пак по тази линия – от партии, от министерства. Чувстват се заплашени“.  

"Не може частна медия да бъде управлявана с този вид хранилки, подчерта Минеков и посочи пример с Радио К-2, където „сумите са просто някаква мизерия“ в сравнение с всичко онова, което е видял, „особено по отношение на гледаеми телевизии“.

„Агенция „Пътна инфраструктура“ - 5000 лева, МТСП – 14 700 лева, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ – какво прави това предприятие вътре в радиото, не ми е ясно – но почти 10 000 лева, Министерство на туризма – 10 000 лева. Не мога да ви ги озброя всичките, но има 6000, 8000 и изведнъж от банката, която се прочу в последно време: Българската банка за развитие – има едни случайно попаднали 70 000 лева - посочи Минеков. - ББР е дала парите по договор за кампания за дуалното и професионално образование, спонсорство от ББР."

Министърът уточни, че ББР е подпомагала и други медии по следния начин: „Колкото пожелаете.“

Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти, изтъкна още служебният министър на културата.

Истинското начало на заглушаване на медийната среда според него датира от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски. „И раздаването на държавни подкупи в огромни размери. Тези услуги за мен са подкуп. Тук става нещо много нечестно. Тук министри си купуват тишина и удобство. Купуват си величие.“

Той твърди, че няма никакви анализи за това дали държавните средства, давани на частни медии са имали някакъв ефект за обществото.

„Никой не е погледнал. Никой не е видял какво става години назад. Никой не си е дал обяснение за целта на тази практика, а целта е ясна. Никой не се е докоснал. Никой не се е възмутил. Никой не е разказал“, добави той и припомни, че тази информация е свободна и достъпна на сайта на министерството.

По повод утрешния 9 юли, когато се навършва 1 година от началото на антиправителствените протести проф. Минеков, който бе един от главните организатори на протестите, заяви, че държавата е тръгнала в друга посока.

„Някои неща се промениха. Слънчогледите се завъртяха в правилната страна. Ще е нужен основен ремонт на държавността, но ще е нужно да променим и навиците си. Не трябва повече да мълчим, не трябва да прикриваме и дребната корупция, не само едрата“, каза той.

   Източник: SEGA

Свързани статии