Минеков иска от СЕМ да търси отговорност от Кошлуков

Минеков иска от СЕМ да търси отговорност от Кошлуков

11.08.2021

Втори фронт

734


Служебният министър на културата се обърна към Съвета за електронни медии и поиска от регулатора да потърси отговорност на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков за действията му по време на предизборната кампания. Поводът - докладът на ОССЕ и позицията на “Репортери без граници” (RSF).

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заключи, че обществената медия е предоставила значително повече ефирно време на партия ГЕРБ в рамките на предизборната кампания. 

Това становище идва на фона на разгорелия се конфликт между БНТ и културния министър проф. Велислав Минеков, който попита какво е наложило прекъсването на програмата на обществената медия, за да бъдат излъчени Facebook изявленията на тогавашния премиер Бойко Борисов. БНТ обаче видя безпрецедентна намеса от страна на изпълнителната власт в редакционната политика и посегателство върху свободата на медиите. И се оплака до Брюксел. Последва право на отговор, поискано от Минеков, но то не бе дадено така, както законът предвижда. Съветът за електронни медии санкционира Кошлуков заради нарушение на правото на отговор, което е втората санкция за генералния директор на обществената медия. Първото му наказание бе заради показания в ефир среден пръст. 

При трето наказание Емил Кошлуков трябва да подаде оставка от поста генерален директор на Българската национална телевизия. 

   Източник: frognews

 

Свързани статии