Актуално

На фокус

Михаил Неделчев: Борисов е готов да отстъпи. Това е път към споразумяване

Михаил Неделчев: Борисов е готов да отстъпи. Това е път към споразумяване

05.10.2022

Втори Фронт

856


Видяхме един Борисов, който не сме виждали – готов да отстъпи, готов да мине на заден план, готов да не заема никакви длъжности, никакви позиции. Мисля, че това е един път към споразумяване."
Това каза в интервю за БНР литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев, участник в Кръглата маса в началото на прехода.

Запитан възможен ли е днес подобен формат, проф. Неделчев отбеляза:

"Възможно е, необходимо е, защото ние сме достигнали до някаква невъзможност да си говорят политическите партии, което просто е абсурдно. Правенето на политика означава говорене. Има едно подозрение, че говоренето е едно договаряне, и то на някакви нечисти сделки, нечисти позиции."

Според Михаил Неделчев трябва "да се отместят настрана предишните конфликтни ситуации, да се загърбят".

"Не всички да се разберем. Да уточним къде бихме могли да имаме пресечни точки, допирни моменти."

Проф. Неделчев смята, че трябва да се направи "този експеримент" да се потърси сближаване на позициите по определени въпроси.

"Консенсусът е нещо основно в политиката. Има много типове консенсуси. Има компромисен консенсус, има мръсен консенсус, има спонтанен консенсус."

"Въпросът е да тръгне разговорът. Това не означава съглашение, до споразумение може и да не се стигне", отбеляза литературният историк в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Свързани статии