Актуално

На фокус

МИА: България отказа да вдигне ветото, въпреки натиска на Германия

МИА: България отказа да вдигне ветото, въпреки натиска на Германия

22.06.2021

Втори фронт

4947


Министрите по европейските въпроси от Европейския съюз обсъдиха приемането на рамката за преговори за Република Северна Македония и Албания и според дипломатически източници България отказва да отстъпи. Това съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Брюксел, цитиран от Агенция "Фокус".

Дебатът за разширяването тази сутрин на министерската среща в Люксембург е бил доста интензивен, казаха дипломатите, особено по отношение на Македония и българската блокада. Според присъстващите най-настоятелна е била Германия, която показа силен ангажимент за започване на преговори със Скопие. 


Българската страна обаче продължи да отказва да се поддаде на натиска, въпреки предупрежденията от страните членки на ЕС, че с тази блокада „ЕС си стреля в крака“.

 На българските дипломати е било изтъкнато, че е заложено доверието в целия Европейски съюз и че критиките на страните членки към позицията на България са „многобройни“, предава МИА.


Българският представител е заявил, че „ЕС не разбира дълбочината на проблема“ между Скопие и София, че този спор е европейски въпрос и че България е в „специфична ситуация“ поради предстоящите избори през юли.


България обаче не иска да даде никаква гаранция, че ще вдигне ветото при ново редовно правителство, отбелязват още европейските дипломати.


За по-голямата част от страните-членки е ясно, че не трябва да има отделяне от Албания, а присъстващите на срещата дипломати казват, че е почти невъзможно този сценарий да се осъществи, „освен ако нещо не се промени до края на деня“.

Самият премиер Зоран Заев призна, че следващата дата, когато може да се очаква различно решение в ЕС е 6 октомври, когато в Словения е предвидено заседание на Европейския съвет за Западните Балкани. 


Надеждите на Скопие вече са насочени към словенското председателство, което започва на 1 юли, след като миналия месец португалското председателство внесе предложение за разрешаване на спора между София и Скопие, което вече бе отхвърлено от българската страна. 


Според премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев, разговорите със служебното правителство ще продължат през следващия период и се очаква евентуалното споразумение да бъде потвърдено по-късно от бъдещото политическо правителство в България, което се очаква през август, след изборите на 11 юли, ако ситуацията от април не се повтори и партиите в парламента не успеят да съставят мнозинство.

    Източник: Glasove

Свързани статии