Актуално

На фокус

Между живота и смъртта е осиновеното бебе - с пукнат череп и разкъсан бял дроб, разследват майката

Между живота и смъртта е осиновеното бебе - с пукнат череп и разкъсан бял дроб, разследват майката

27.09.2022

Втори Фронт

851


Момиченце на година и 9 месеца пети ден е между живота и смъртта, а лекари се борят да го спасят.

То е закарано от майка си Анка Михайлова и съсед в безпомощно състояние в петък около 23,30 часа в пловдивската УМБАЛ “Св. Георги”. Жената обяснила, че детето паднало от леглото, но лекарите се усъмнили и веднага съобщили на 112.

Малката Севда е с черепно-мозъчна травма, синини по тялото и разкъсан бял дроб. Според медици това не може да бъде причинено от падане от леглото. Ден след приема от болницата обясниха, че детето е прието в безсъзнание и със случая се занимават разследващите.

41-годишната Анка Михайлова е осиновителка на детето и сама се грижела за него. Пловдивската районна прокуратура я привлече като обвиняема за причиняване на тежка телесна повреда на момиченцето. В момента тя е в ареста за 72 часа, но прокуратурата ще внесе искане в съда за мярка “задържане под стража”.

Съдебнопсихиатрична експертиза ще каже какво е състоянието й.

Детето все още е с опасност за живота, твърдят от детската хирургия. Становище от психиатри е било поискано заради твърденията на майката, че Севда е паднала от спалнята и затова започнала да я хапе, за да я свести. Но според лекари по тялото имало и по-стари синини.

“Заключението трябва да бъде готово до ден-два”, увери зам. районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. Назначена е и съдебномедицинска експертиза на детето, но първоначалното заключение на лекарите е, че травмите не са от падане.

Когато повдигнали обвинение на майката, тя отказала да дава обяснения

Няма данни жената да е имала партньор, но се установява и евентуалното участие на друг в насилието над детето. Шефката на “Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева твърди, че не са имали сигнали за проблеми в това семейство. Анка осиновила детето миналата година.  

Съседи разказаха пред “24 часа”, че не повече от един-два пъти седмично майката извеждала Севда навън. Повечето време го държала вкъщи. Всеки път обаче малката била пременена.

“Винаги беше с нови и чисти дрехи”, описа Атанас Стоянов, който живее наблизо. Блокът на ул. “Клисура” в Пловдив, където Анка отглеждала детето, е в близост до училището за глухонеми. Майката обитавала апартамент на V етаж.

“Самата тя не излизаше често от вкъщи. Виждали сме я повече на терасата да тупа одеяла, беше чистница. Не сме чули да е психично болна, знаем, че страда от диабет”, казаха съседи.

“Не слизаше и при нас да си говорим. Не общуваше. Не е омъжена и по тази причина си взе дете”, каза 22-годишната Ани Гешева. По думите осиновителката нямала приятелки, с които да излиза.

От прокуратурата обясниха, че жената работела в магазин за дрехи. Съседи разказват, че имала търговски обект на съседната улица, но го била отдала под наем.

“Само Господ и тя самата знае какво е станало”, каза Мария Гушева, чиято къща е до блока на Анка. По думите на съседи Севда по нищо не се различавала от останалите деца в квартала.

“Както ние се грижим за нашите, така и тя за своето. Държеше се майчински”, допълниха съседи. Те се молят детето да оцелее.

Свикан е координационен механизъм с представители на полицията, прокуратурата, на болницата и Агенцията за закрила на детето, за да се набелязват бъдещите действия.  

Свързани статии