Актуално

На фокус

Мечка нападна жена до парка за танцуващи мечки в Белица

Мечка нападна жена до парка за танцуващи мечки в Белица

02.07.2021

Втори Фронт

1007


Жена на 35 години е била нападната тази сутрин от мечка в района на парка за танцуващи мечки  в Белица в Рила, докато бере гъби. Тя е транспортирана в болницата в Разлог. Жената има разкъсвания по лявата част на тялото, но е в стабилно състояние. Възможно е да бъде прехвърлена към столична болница заради сериозните нахапвания.
Кметът на община Белица Радослав Ревански каза, че горски служители търсят да приберат останалите гъбари, които са в района на инцидента. Той и представители на други институции пътуват към мястото на инцидента.

„Очакваме заповед за отстрел на мечката, която е агресивна и не дай си Боже да направи втори инцидент“, каза кметът Ремански.

Нападението е станало малко преди 7 часа сутринта на 150 м от оградата на парка за танцуващи мечки.

Група гъбари от няколко семейства отишла в този район за гъби. Семейството на пострадалата жена с мъжа ѝ и двете деца били малко по-встрани от останалите, когато мечката дошла и проявила голяма агресия.

Това е мечка, която е позната в района, не само на гъбарите, но и на хората, които работят в парка. Тя се появявала много често там, но не е нападала, отдалечавала се, когато виждала хора.

В случая обаче е нападнала жената, чиято лява половина е доста сериозно наранена. Тя веднага е транспортирана към болницата в Разлог, където приключва прегледът ѝ и първите медицински дейности по раните. Най-вероятно ще бъде транспортирана в столична болница заради сериозните нахапвания.

При атаката другите хора се развикали и това по някакъв начин е спасило живота на жената, тъй като мечката се уплашила и избягала.

Към мястото на инцидента пътуват и представители на местната РИОСВ, на областната управа и други институции, за да установят на място какво точно се е случило и да разпитат хората.

Записите от камерите, които са в парка за танцуващи мечки и са проследени сериозно, се преглеждат. Информацията от тях показала, че мечката вече прави поразии – напада пчелни кошери и е проявявала агресивност.

Местните хора, които често са в планината, за да добавят нещо към доходите си, настояват мечката да бъде отстреляна.

Такова решение се взема от Министерството на земеделието и храните, съгласувано с Министерството на околната среда и водите.

Директорът на Парка за танцуващи мечки Димитър Иванов заяви пред БНР, че доколкото му е известно, това за региона е първият подобен инцидент.
„Мечки се забелязват доста често в региона, той си е населен от кафява мечка. В целия регион има диви мечки – това е част от нашата природа.“

Районът на инцидента се състои от гъста гора, което намалява видимостта, поясни Иванов.

„Може мечката да е било подплашена и да е бягала от друго място. Обикновено мечките са активни, говорим за дивите мечки, рано сутрин и късно вечер.“

Димитър Иванов съветва когато планираме да посетим регион, за  който се знае, че има мечки, да се движим на групи, а в райони със слаба видимост предварително да се вдига шум.

Повече по темата слушайте в звуковите файлове.

Свързани статии