Актуално

На фокус

Масова стрелба в чикагското предградие Хайленд Парк след началото на парада за 4-ти юли

Масова стрелба в чикагското предградие Хайленд Парк след началото на парада за 4-ти юли

04.07.2022

Втори Фронт

236


Полицията реагира на стрелба в центъра на "Хайленд Парк", Илинойс, в района на провеждащия се за Деня на независимостта парад на 4 юли, съобщи шерифската служба на окръг Лейк, предадоха CNN и други американски медии.

Най-малко шест души са били убити, а над 20 са ранени, съобщава телевизия ABC, цитирайки уебсайта на "Хайленд парк". Говорител на местната болница пък съобщи, че 31 души са ранени.

От "Хайленд Парк", предградие на около 25 мили северно от Чикаго, съобщиха, че парадът за 4-ти юли е отменен и посъветваха  хората да избягват центъра.

Само 10 минути след началото на парада в 10.00 часа е започнала стрелба срещу събралите се хора. Предполага се, че стрелецът е бил в някоя от близките сгради и от там е атакувал участниците в парада и зрителите.

Свидетели казаха, че смятат, че стрелецът е бил на покрива на магазин и е стрелял в тълпата, съобщи телевизия WGN.

Очевидци съобщават, че са чули най-малко 20 изстрела и са видели много наранени близо до трибуната.

Стрелецът все още не е заловен. Според полицията, заподозреният е действал сам и е бил описан от очевидци като бял мъж на възраст 18-20 години с дълга черна коса.

[video]

Един свидетел, Майлс Заремски, каза, че е чул, както смята, 20-25 изстрела. Той каза пред CNN, че е видял най-малко един човек окървавен на земята.

Американският представител Брад Шнайдер, демократ, който представлява района, също потвърди стрелбата в "Туитър". "Аз и моят предизборен екип се събирахме в началото на парада, когато започна стрелбата. Моят екип и аз сме в безопасност“, каза той.

Друг щатския представител - Боб Морган каза, че има множество наранявания.

Видео, направено от свидетел, Уго Агилера, показва линейка, която се придвижва по маршрута на парада, както и полицейска кола с включени сирени, докато хората се събират на тревистия тротоар.

Очакваше се парадът за 4-ти юли да започне в 10.00 часа сутринта местно време на кръстовището на Laurel и St. Johns Avenue и трябваше да се насочи на север по St. Johns Avenue и след това на запад по Central Avenue и да продължи към Sunset Park, съобщи градските власти.

"СТОЙТЕ ИЗВЪН ЗОНАТА – позволете на органите на реда и лицата за първа помощ да си свършат работата“, заяви отделът на шерифството в "Туитър", предаде Ройтерс.

Заподозреният в стрелбата остава на свобода, съобщи телевизия WGN.

Прадът беше внезапно спрян, след като се чуха изстрели около 10 минути след началото му, карайки стотици хора да бягат, търсейки безопасност, съобщи Chicago Sun-Times.

"Всички бягаха, криеха се и крещяха“, заяви продуцентът на телевизия CBS 2 Елиса Кауфман, съобщи уебсайтът на канала.

На този етап от полицията на съобщават за жертви на стрелбата, като според някои американски медии има простреляни редица хора.

Очевидци твърдят, че на мястото на предполагаемия инцидент са видели "окървавени тела, покрити с одеяла".

Източник: БНР

Свързани статии